Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η ροζ λίμνη


Η Λίμνη Retba ή «Lac Rose» βρίσκεται βόρεια της χερσονήσου Cap Vert της Σενεγάλης, βόρειο-ανατολικά του Ντακάρ. Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, η λίμνη αλλάζει χρώμα από μοβ σε ένα βαθύ κόκκινο ροζ. Το ασυνήθιστο χρώμα του νερού προκαλείται από αλόφιλα αβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται στο υψηλής αλατότητας περιβάλλον της λίμνης. Το χρώμα είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου.
«Το ροζ χρώμα παράγεται από τον οργανισμό Dunaliella salina. Ο οργανισμός παράγει μια κόκκινη χρωστική ουσία που απορροφά και χρησιμοποιεί την ενέργεια του ηλιακού φωτός για να δημιουργήσει περισσότερη ενέργεια, μετατρέποντας το νερό σε ροζ» είπε ο Michael Danson, ένας εμπειρογνώμονας στα βακτήρια από το Πανεπιστήμιο του Bath στη Βρετανία .
Η λίμνη καλύπτει μια έκταση περίπου 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από το 1970, οι ντόπιοι κάτοικοι χρησιμοποιούν το αλάτι της λίμνης για τη διατήρηση των ψαριών. Οι ντόπιοι ξύνουν τον πάτο της λίμνης για να συλλέξουν το αλάτι σε καλάθια τα οποία μεταφέρουν στην συνέχεια στην όχθες με τα ξύλινα κανό τους. Προκειμένου να προστατεύσουν το δέρμα τους από την υπερβολική αλατότητα του νερού, οι εργαζόμενοι τρίβουν το δέρμα τους με βούτυρο.

Η ροζ λίμνη

Η ροζ λίμνη

Η ροζ λίμνη

Η ροζ λίμνη

Η ροζ λίμνη

Η ροζ λίμνη

Η ροζ λίμνη

Η ροζ λίμνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...