Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τα χωριά «Ανιαρό» και «Βαρετό» αδελφοποιήθηκαν


Η ανία και η βαρεμάρα έγιναν και επισήμως «αδέλφια». Δεν πρόκειται για τις προβληματικές ιδιότητες κάποιων ανθρώπων, αλλά για δύο...χωριά, ένα στη Βρετανία και ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
«Αδελφές κοινότητες» ετοιμάζονται να ανακηρυχτούν το χωριό Dull (που σημαίνει ανιαρός) της Σκοτίας με το αμερικάνικο χωριό Boring (που σημαίνει βαρετός) στην πολιτεία Ορεγκον.

Ολα ξεκίνησαν από τις διακοπές μιας Σκοτσέζας στην Αμερική. Κάνοντας μία χαλαρωτική βόλτα με ποδήλατο στην εξοχή του Ορεγκον, η Ελίζαμπεθ Λέιτον, που ζει στο Αμπερφέλντι, κοντά στο Νταλ, πέρασε μπροστά από μία ταμπέλα που έγραφε Boring. Οταν επέστρεψε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πρότεινε την αδελφοποίηση των δύο κοινοτήτων: του μικρού (έχει μόλις 84 κατοίκους) σκοτσέζικου και του μεσαίου μεγέθους (έχει περίπου 10.000 κατοίκους) αμερικάνικου χωριού.

Οι δύο τοπικές Αρχές συζήτησαν την πρόταση, την υπερψήφισαν και η επίσημη τελετή αδελφοποίησης θα γίνει στις 23 Ιουνίου, στη Σκοτία, όπου «όλο το Boring είναι καλεσμένο», όπως διακήρυξε η πρόεδρος του Dull, η 68χρονη Μάρτζορι Κέντι. «Το πάρτι που θα γίνει θα αποδείξει ότι δεν είμαστε ανιαροί, ούτε βαρετοί. Είμαστε μάλιστα ενθουσιασμένοι με την προοπτική να στηθεί μια νέα ταμπέλα στο δρόμο που θα λέει κάτι σαν «Νταλ, αδελφοποιημένο με το Μπόρινγκ». Είμαι σίγουρη ότι αυτό θα κάνει κάποιους να σταματήσουν τα αυτοκίνητά τους για να βγάλουν φωτογραφίες» πρόσθεσε.

Είναι φανερό ότι πίσω από την αδελφοποίηση κρύβεται και η προσδοκία της αύξησης του τουρισμού, τουλάχιστον για τους λιγοστούς Σκοτσέζους κατοίκους του «ξεχασμένου» Νταλ.

Ωστόσο τα δύο τοπωνύμια έχουν το καθένα την δική του ιδαίτερη προέλευση. Το μεν Dull προέρχεται από την λέξη dull που σημαίνει «χωράφια» σε τοπική σκοτσέζικη διάλεκτο, το δε Boring προέρχεται από τον Γουίλιαμ Μπόρινγκ, έναν από τους πρώτους λευκούς αποίκους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην συγκεκριμένη περιοχή του Ορεγκον, λίγο μετά από τον αμερικανικό εμφύλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...