Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Νέα ζωή για τον 37χρονο που άλλαξε πρόσωπο


Ένας 37χρονος από την Βιρτζίνια, ο οποίος υποβλήθηκε τον Μάρτιο στην πιο εκτενή έως σήμερα ολική μεταμόσχευση προσώπου, ανέκτησε πλήρως την εμφάνιση και τις αισθήσεις που είχε χάσει έπειτα από έναν αυτοπυροβολισμό στο πρόσωπο - και δηλώνει πως μπορεί πλέον να ζήσει τη νέα ζωή που του δόθηκε.


Ο Ρίτσαρντ Λη Νόρις είχε παραμορφωθεί το 1997 σε ένα ατύχημα που του κόστισε μεταξύ άλλων τη μύτη, τα χείλη, τη γλώσσα και μεγάλο τμήμα της γνάθου του.

Πριν από επτά μήνες, σε μία εγχείρηση που διήρκησε 36 ώρες, ομάδα 100 γιατρών, επιστημόνων και νοσηλευτών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ αντικατέστησαν το πρόσωπό του, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι το λαιμό του, τοποθετώντας του νέα οστά, μυς, νεύρα και δέρμα.


«Ο κόσμος με κοιτούσε παράξενα λόγω της παραμόρφωσής μου. Τώρα πια, όσοι με ξέρουν με κοιτάζουν με ευχάριστη έκπληξη για τη μεταμόρφωσή μου, ενώ στον δρόμο κανείς δεν μου ρίχνει δεύτερη ματιά. Μπορώ πλέον να ζήσω τη νέα ζωή που μου δόθηκε», δήλωσε.

Επί 15 χρόνια, ο Νόρις έκρυβε το πρόσωπό του πίσω από μία χειρουργική μάσκα και έβγαινε από το σπίτι μόνο νύχτα, ώστε να βλέπουν λιγότεροι άνθρωποι το πρόσωπό του. «Τώρα μπορώ να βγαίνω έξω και κανείς δεν με κοιτάζει, ούτε ακούω σχόλια από τους περαστικούς», είπε.


Με το νέο του πρόσωπο, ο Νόρις έχει επίσης αποκτήσει πάλι την ικανότητα να τρώει, να γεύεται, να μυρίζει, να χαμογελάει και να μιλάει.

«Ο Ρίτσαρντ έχει υπερβεί τις προσδοκίες μου τόσο σύντομα μετά την εγχείρηση και αξίζει συγχαρητήρια για τις ώρες που διαθέτει εξασκώντας την ομιλία του και γυμνάζοντας τους νέους μύες του προσώπου του», δήλωσε ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο.

«Είναι ένας από τους πιο γενναίους και αποφασιστικούς ανθρώπους που ξέρω».

Όπως εξήγησε ο δρ Ροντρίγκεζ, παρουσιάζοντας το νέο πρόσωπο του Νόρις έπειτα από επτά μήνες, η μεταμόσχευση είχε ως στόχο «να αποκαταστήσει την αρμονία και την λειτουργική ισορροπία στο πρόσωπο, με τον καλύτερο δυνατό αισθητικό τρόπο». 

Οι στόχοι αυτοί επετεύχθησαν, ενώ το εντυπωσιακότερο είναι πως παρότι στον Νόρις μεταμοσχεύθηκε σχεδόν ολόκληρο το πρόσωπο του δότη, δεν του μοιάζει και πολύ, διότι το νέο πρόσωπο «ενσωματώθηκε» στο δικό του και το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι ανάμεσα στα δύο.

Η μαραθώνια επέμβαση είναι μία από τις 22 που έχουν εκτελεσθεί παγκοσμίως από το 2005 έως σήμερα, και μία από τις έξι που έχουν γίνει στις ΗΠΑ.

«Αρχίσαμε την έρευνα γύρω από τις μεταμοσχεύσεις προσώπου πριν από μία δεκαετία, όταν είδαμε την τρομακτική παραμόρφωση που υφίστανται πολλοί στρατιώτες από την έκρηξη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο δρ Στήβεν Μπάρτλετ, επικεφαλής του Χειρουργικού Τομέος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συστήματος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

«Τώρα που βλέπουμε πως άλλαξε τη ζωή του Ρίτσαρντ η μεταμόσχευση που του κάναμε, είμαστε ακόμα πιο αφοσιωμένοι σε αυτήν, ώστε να βρούμε τρόπους που θα βελτιώσουν τις μεταμοσχεύσεις προσώπου και θα βοηθήσουν περισσότερους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένους βετεράνους του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Νόρις εξακολουθεί να κάνει συχνά τσεκ απ για να βεβαιώνονται οι γιατροί ότι το πρόσωπό του επουλώνεται σωστά, ενώ καθημερινά κάνει φυσιοθεραπεία και λογοθεραπεία.

«Κάθε μέρα η ομιλία μου βελτιώνεται κι από λίγο», είπε. «Τα πάω πολύ καλά. Περνάω πολύ χρόνο ψαρεύοντας και παίζοντας γκολφ, και μπορώ πάλι να απολαμβάνω στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...