Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

14 μαθήματα απο τον Βενιαμίν Φρανκλίνο



Portrait of Benjamin Franklin
Ο Benjamin Franklin (Βενιαμίν Φρανκλίνο τον μάθαμε στο σχολείο), ήταν ένας δραστήριος άνδρας. Στην διάρκεια της ζωής του, η περιέργεια και το πάθος του τροφοδότησαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Ήταν συγγραφέας (συχνά με ψευδώνυμο), εκδότης, διπλωμάτης, εφευρέτης και ένας απο τους Ιδρυτικούς Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι εφευρέσεις του περιελάμβαναν το αλεξικέραυνο, τα διπλοεστιακά γυαλιά και την σόμπα Franklin. Ο Φρανκλίνος ήταν υπέυθυνος ίδρυσης της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης, οργάνωσε την πυροσβεστική στην Philadelphia, ήταν απο τους υποστηρικτές της αμοιβαίας ασφάλισης και διέσχισε τον Ατλαντικό οκτώ φορές.
Η προσωπική ανάπτυξη υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια σε όλη την διάρκεια της απίστευτης ζωής του.
Ο Βενιαμίν Φρανκλίνος ήταν σίγουρα έναν άνθρωπος που ήξερε να πώς να πραγματοποιεί.
Παρακάτω, 14 δικά του μαθήματα δραστηριοποίησης.  
Λιγότερα λόγια, Περισσότερη δράση
“Οι σωστές πράξεις είναι καλύτερες απο τα σωστά λόγια.”
Τα λόγια είναι φθηνά. Η συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο δεν θα το ολοκληρώσει. Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που μιλούν διαρκώς για πράγματα που πρόκειται να κάνουν αλλά σπανίως κάνουν το πρώτο βήμα. Εντέλει οι άλλοι αρχίζουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία τους. Η ανάληψη δράσης και να παρακολουθείς την ολοκλήρωση του έργου είναι ο μόνος τρόπος να γίνει μια δουλειά.
Μην χρονοτριβείτε
“Ποτέ μην αφήνετε για αύριο, αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα.”
Μια απο τις πρώτες ρήσεις που θυμόμαστε ως νέοι. Με μια εντυπωσιακή λίστα επιτευγμάτων στο ενεργητικό του, ο Βενιαμίν Φρανκλίνος δεν ήταν ένας άνθρωπος που καθυστερούσε. Είχε ξεκάθαρους στόχους για τους οποίους εργαζόταν σκληρά ώστε να μετατρέπει το όραμα σε πραγματικότητα. Αυτό που αναβάλλεις για αύριο είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στη ζωή σου σήμερα;
Να είστε προετοιμασμένοι
“Αποτυγχάνοντας να προετοιμαστείτε, προετοιμάζεστε να αποτύχετε.”
Χρειαζόμαστε σχέδιο για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Η φόρτιση χωρίς σκέψη για το τελικό αποτέλεσμα και τον τρόπο επίτευξής του, είναι ένας σίγουρος τρόπος αποτυχίας. Να έχεις ένα ρεαλιστικό σχέδιο “επίθεσης” και μια συστηματική προσέγγιση για να φθάσεις εκεί που χρειάζεσαι.  
Μην καταπολεμάτε την αλλαγή 
“Όταν τελειώσετε τις αλλαγές, έχετε τελειώσει.”
Ενώ σε πολλούς απο μας δεν αρέσουν οι αλλαγές, κάποιοι ευδοκιμούν σε αυτές. Όσο πιο δυνατά την αντιπαλεύουμε, τόσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια καταναλώνει. Εγκατάλειψε την μάχη. Να εστιάσεις εκ των προτέρων στο να κάνεις θετικές αλλαγές, αντί να σου επιβάλονται. Όποτε είναι δυνατόν, να προσπαθείς να δεις την αλλαγή ως θετική αντί για αρνητική.   
Να κινητοποιείστε 
“Η ανθρωπότητα διαιρείται σε τρεις κατηγορίες: εκείνες που μένουν ακίνητες, εκείνες που κινούνται και εκείνες που κινητοποιούν.”
Υπάρχει λόγος που χρησιμοποιούμε την έκφραση, κινητήριος δύναμη. Οι “υποκινητές” είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν δράση, οι άνθρωποι που εκπληρώνουν, ενώ οι ακίνητοι κάθονται ξύνοντας το κεφάλι τους και απορώντας πώς οι άλλοι μπορούν να είναι τόσο επιτυχημένοι. Σε ποιά κατηγορία θέλετε να ανήκετε; 
Αποφύγετε την υπεραπασχόληση
“Ποτέ μην συγχέετε την κίνηση με την δράση.”
Τρέχουμε διαρκώς κάνοντας πράγματα. Ορμάμε απο την μια συνάντηση ή εκδήλωση στην άλλη, μερικές φορές χωρίς να καταφέρνουμε και πολλά. Στο τέλος τηνς ημέρας, για πόσες απο τις ασχολίες μας είμαστε υπερήφανοι; Πόσο απο το τρέξιμο βελτιώνει την ζωή κάποιου (και την δική μας); Κάνετε την κίνησή σας να σημαίνει κάτι.
Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει λάθη
“Μην φοβόσαστε τα λάθη. Θα γνωρίσετε την αποτυχία. Συνεχίστε να προσπαθείτε”
Εάν φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, φοβόματε να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα. Ο φόβος μας αφήνει κουρνιασμένους στην ζώνη άνεσής μας. Παραμένοντας εκεί, σπάνια οδηγεί σε μεγαλεία. Το να παίρνεις  ρίσκα και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη, τελικά θα σε οδηγήσει στην δική σου εκδοχή της επιτυχίας.
Δράσε στις ευκαιρίες
“Για να επιτύχετε, περάστε στις ευκαιρίες όπως περνάτε σε συμπεράσματα.”
Οι ευκαιρίες βρίσκονται παντού. Το τέχνασμα είναι να είμαστε αρκετά γρήγοροι και αρκετά έξυπνοι ώστε να τις αρπάζουμε μόλις εμφανίζονται. Αντί να καταλήγεις στο συμπέρασμα οτι κάτι δεν μπορεί να γίνει, επέτρεψε στον εαυτό σου να αναρωτηθεί: “κι αν;”
Συνέχισε να αναπτύσσεσαι
“Να είσαι σε πόλεμο με τα ελαττώματά σου, σε ειρήνη με τους γείτονές σου και κάθε καινούργιος χρόνος να σε βρίσκει καλύτερο άνθρωπο.”
Όλοι έχουμε ελαττώματα κάποιου είδους. Το κλειδί είναι να τα κρατάμε υπό έλεγχο ή καλύτερα να τα εξαλείψουμε. Να είσαι ευγενικός με τους γύρω σου, είτε είναι γείτονες, είτε οικογένεια, συνάδελφοι ή φίλοι. Ποτέ μην δέχεσαι οτι έχεις πάψει να αναπτύσσεσαι ως άτομο.  

Συνέχισε
“Η ευσυνειδησία είναι η μητέρα της καλής τύχης.”
Έχεις κοιτάξει ποτέ έναν επιτυχημένο επαγγελματία  ή επιχειρηματία και να σκεφτείς πόσο τυχερός είναι; Τις περισσότερες φορές η τύχη δεν έχει καμμία σχέση. Η σκληρή δουλειά και η θυσία, απο την άλλη, έχουν πολύ μεγάλη σχέση. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αποτυχία. Διαχειρίζονται τους δαίμονές τους, σηκώνουν τους εαυτούς τους και συνεχίζουν
.
Γνώρισε τον εαυτό σου
“Υπάρχουν τρία πολύ σκληρά πράγματα: ο χάλυβας, το διαμάντι και το να γνωρίσεις τον εαυτό σου.”
Η κατανόηση του εαυτού μας δεν είναι εύκολη. Μερικές φορές δεν θέλουμε να γνωρίσουμε ποιοί είμαστε πραγματικά. Είναι ευκολότερο να εμμένουμε σε μια ρομαντική εκδοχή του ευατού μας ή απλώς να μας βλέπουμε με τα μάτια άλλων. Αρχίστε να είσαστε βάναυσα ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Ακολουθείστε με την κατανόηση, την συμπόνια και την αποδοχή. 
Μην αυτο-παγιδεύεσαι
“Ποιός σε έχει εξαπατήσει τόσο συχνά όσο ο εαυτός σου;”
Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο ανησυχώντας για ανθρώπους που μας πληγώνουν, ωστόσο, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την καταστροφή που προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Εάν χρησιμοποιείς αρνητικό αυτοδιάλογο, λες ψέμματα στον εαυτό σου ή ενδίδεις σε εθιστική συμπεριφορά, αυτο-παγιδεύεσαι. Η ζωή μπόρεί να σερβίρει αρκετές προκλήσεις χωρίς να μας προσθέτει στο “μίγμα”. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Να του συμπεριφέρεσαι όπως στον καλύτερό σου φίλο.
Μην παραιτείσαι
“Η ενεργητικότητα και η επιμονή κατακτούν όλα τα πράγματα.”
Η επίτευξη των στόχων μας μπορεί να είναι εξαντλητική. Θα υπάρχουν μέρες που θα θέλεις να τα παρατήσεις. Θα υπάρξουν φορές που τα επίπεδα ενέργειάς σου θα πέφτουν εντελώς και θα αναρωτιέσαι γιατί μπαίνεις στον κόπο να σηκωθείς απο το κρεβάτι. Κι όμως, προχωράς, μέρα με την μέρα, επειδή πιστεύεις στον εαυτό σου και έχεις την αποφασιστικότητα και την δύναμη να υποστηρίξεις αυτή την πίστη.
Γίνε σοφότερος
“Το δράμα της ζωής είναι πως μεγαλώνουμε πολύ γρήγορα και γινόμαστε σοφοί πολύ αργά.”
Ο Βενιαμίν κάτι ήξερε σχετικά μ’ αυτό. Ποιός δεν έχει σκεφτεί-μακάρι να ήξερα τότε αυτά που ξέρω τώρα; Δυστυχώς δεν υπάρχει μηχανή του χρόνου, δεν υπάρχει επιστροφή. Το κλειδί είναι να γίνεις σοφότερος όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να διαμορφώσεις μια ζωή με σκοπό, επιτεύγματα και ευτυχία.   


thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...