Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ανεκπλήρωτοι Έρωτες

Ανεκπλήρωτοι Έρωτες
Ανεκπλήρωτοι Έρωτες 
Μια όμορφη ανάμνηση ή μια επικίνδυνη πολύχρονη παγίδα? 
Αρκετές γυναίκες και πολύ λιγότεροι άνδρες, διαλέγουν να αφοσιωθούν σ΄ένα φαντασιακό έρωτα, που ποτέ δεν έζησαν ή τον έζησαν πολύ λίγο, δημιουργώντας στη ζωή τους συναισθηματικά αδιέξοδα και εγκλωβισμούς. 
Φυσικά,τα παραμύθια εξάπτουν την φαντασία και το ρομαντισμό, δημιουργούν την απατηλή προσδοκία πως- γιατί όχι- υπάρχει ο μεγάλος έρωτας και ίσως είναι αυτός. 

Το ανεκπλήρωτο γίνεται ιδανικό, αντικείμενο λατρείας, προσμονής, διαρκούς διάψευσης και, πάνω απ' όλα, μιας άδικης σύγκρισης με οποιοδήποτε πραγματικό υπάρξει δίπλα μας. Το χαραχτηρίζουμε ως ατελές και, φυσικά, δεν μπορεί να αντέξει την αναμέτρηση με το απραγματοποίητο. Είναι ένα ψυχικό «βόλεμα», που μας παρέχει άπειρες δικαιολογίες για να αποφύγουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας. Ένα βήμα που μπορεί να ενέχει προσπάθειες, συναισθηματικές επενδύσεις  και  ρεαλιστικούς κινδύνους. Με λίγα λόγια,αρνούμαστε το βήμα προς την ενηλικίωση, την ωριμότητα, την πραγματική ζωή. 

Συχνά, είναι κάτι που το μοιράζονται δύο άτομα σε μια σιωπηρή συμφωνία. Ένα γλυκό μυστικό…Ένα παιχνίδι που αναστατώνει και ανατροφοδοτεί υπόγεια τη λίμπιντο των δύο συμμετεχόντων. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Έρχεσαι φεύγεις, πώς το αποφεύγεις...» έλεγε ο στίχος της Λίνας Νικολακοπούλου. Άλλοτε όμως το ένα από τα δύο άτομα, ίσως και εν αγνοία του άλλου, παγιδεύεται σε μια μονομερή αναμονή εκπλήρωσης αυτού που αποτελούσε ένα παιχνίδισμα. Τότε κυριολεκτικά μπλοκάρει την πορεία των υπολοίπων συναισθημάτων του, περιμένοντας κάτι που από την ίδια του τη φύση δεν θα έρθει ποτέ.

Το πρόβλημα είναι πώς ο έρωτας αυτός χρησιμοποιείται από τον ψυχισμό σαν κώλυμα, σαν τροχοπέδη για την περαιτέρω ολοκλήρωση του ατόμου και για την ανάληψη της ευθύνης του εαυτού του. 
Ομως,μια τέτοια φαντασιακή επιλογή δημιουργεί και ένα ολόκληρο πλέγμα παράλογων πεποιθήσεων όπως: 
Κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μου 
Κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει 
Αυτός , σ΄αυτή την περίπτωση, θα έκανε ή θα μου έλεγε αυτό ή εκείνο. 

Απόψεις όπως οι παραπάνω γίνονται υποβολές, έχουν πολύ ισχυρή συναισθηματική επίδραση, δεν υποχωρούν εύκολα και στέλνουν στο απυρόβλητο εξιδανικευμένους άνδρες, που μπορεί η συμβίωση μαζί τους να ήταν χειρότερη και από ένα εφιάλτη. 

Ο ανολοκλήρωτος έρωτας φαίνεται να είναι μια καλά δουλεμένη εξαπάτηση του εαυτού, μια προσπάθεια να διατηρηθεί το ιδανικό, το τέλειο, το άφθαρτο, όπως στους μύθους. Πρόκειται για μια τάση εθισμού σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, που συνοδεύεται από άκαμπτη σκέψη και βασανιστική εμμονή. 

Τι «προσφέρει» ένας ανεκπλήρωτος έρωτας; 

Οικονομία ενέργειας. Ο φαντασιακός έρωτας δεν απαιτεί καθημερινές συναλλαγές, συμβιωτικές προσαρμογές , άγχος για τα κοινά σχέδια ζωής, συγκρούσεις και διαφωνίες. Βρίσκεται εκεί, στο πίσω μέρος του μυαλού μας και δεν ζητά παρά μόνο λίγο χρόνο σκέψης.



Απομακρύνει όλες τις δυσάρεστες και αγχωτικές φάσεις μιας ρεαλιστικής σχέσης. 

Αφθαρσία και ανακούφιση από τον φόβο της εγκατάλειψης και την οδύνη του χωρισμού. 

Ο φαντασιακός έρωτας, σε αντίθεση με τους πραγματικούς έρωτες, δεν έχει ημερομηνία λήξης. 

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από ένα ανεκπλήρωτο έρωτα: 

• Ξαναδείτε τι ζητάτε από μια σχέση, π.χ διάλογο, επικοινωνία, σωματική επαφή κλπ 

• Ελέγξτε τις παράλογες πεποιθήσεις σας. 

• Κάντε τις λογικές σας σκέψεις πράξεις και προχωρήστε τη ζωή σας χωρίς να κοιτάτε πίσω. 

• Πάρτε τις ευθύνες σας για να στεριώσει μια ρεαλιστική σχέση. 

• Συνειδητοποιείστε ότι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες στηρίζονται κατ΄εξοχήν στον φόβο της εγκατάλειψης και στην υποσυνείδητη επιλογή της μοναχικότητας. 

• Σταματήστε να αναλύετε τον ανεκπλήρωτο έρωτα. 

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει ένα ομότιτλο σύγχρονο μυθιστόρημα ("ανεκπλήρωτοι έρωτες") της Συγγραφέα Σοφίας Θωμοπούλου που αναλύει εξαιρετικά και από όλες τις πλευρές του αυτό το θέμα. Είναι νομίζω των εκδόσεων Λιβάνη. Θα συμβούλευα να το αναζητήσει όποιος έχει εγκλωβιστεί στη γοητεία τέτοιων αδιέξοδων ερώτων ή όποιος φιλοδοξεί να βάλει σάρκα και οστά σε μια τέτοια σχέση, ώστε να μην παραμένει σε φαντασιακό επίπεδο. Ράνια Μοσχοβή, Λούτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...