Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Οι καλύτεροι υπολογιστές στον κόσμο έχουν το IQ ενός… τετράχρονου


Ερευνητές τεχνητής και φυσικής νοημοσύνης στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο πραγματοποίησαν IQ tests σε ένα από τα καλύτερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν, ώστε να διαπιστώσουν πόσο… «έξυπνο» είναι. Το αποτέλεσμα; Ότι είναι τόσο όσο ένα… παιδί τεσσάρων ετών.


Το team «υπέβαλε» το ConceptNet 4, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε το MIT, στο Weschsler Preschool and Primary Scale of Intelligent Test, ένα standard IQ test για παιδιά, και το σκορ που πέτυχε το μηχάνημα ήταν τόσο υψηλό όσο αυτό ενός τετράχρονου.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά, ωστόσο, οι βαθμολογίες του μηχανήματος ήταν άνισες στις διαφορετικές ενότητες του test. To ConceptNet 4 τα πήγε εξαιρετικά σε ένα τεστ λεξιλογίου και σε μία δοκιμασία της ικανότητάς του να αναγνωρίζει ομοιότητες, δεν τα κατάφερε, ωστόσο, καθόλου καλά σε ερωτήσεις κατανόησης.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Robert Sloan, καθηγητής και επικεφαλής της επιστήμης των υπολογιστών στο UIC, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα Artificial Intelligence σε έναν υπολογιστή που να μπορεί να κάνει μία ορθή κρίση βασιζόμενο σε μία απλή αντίληψη της κατάστασης ή των γεγονότων, με βάση τον ορισμό της κοινής λογικής, που έχουμε εμείς ως άνθρωποι. Έτσι, το να φτάσει τελικά ένα μηχάνημα τη νοημοσύνη μας δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να ακούγεται…

Ωστόσο, κάποιες φορές έχει αποδειχθεί ότι οι υπολογιστές μπορούν να μας «ξεγελάσουν», ώστε να πιστέψουμε ότι είναι πιο έξυπνοι από εμάς. Μία τέτοια περίπτωση είχαμε πέρυσι, όταν σε μία έρευνα του πανεπιστήμιο του Gotherberg, ένας υπολογιστής «υπεβλήθη» σε ένα limited IQ test επιτυγχάνοντας επίδοση 150, ένα σκορ που ξεπερνάει αυτό του 96% των ανθρώπων. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω IQ test το οποίο έγινε στον υπολογιστή χαρακτηρίζεται «limited», καθώς δε συμπεριλάμβανε όλα τα λεκτικά τεστ, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για έναν υπολογιστή να πετύχει ένα υψηλό σκορ.

Πάντως, είναι κοινώς παραδεκτό ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) των υπολογιστών βελτιώνεται, έτσι με τα χρόνια φανταζόμαστε ότι θα… «ωριμάσουν» και ίσως σε καμιά δεκαετία να φτάσουν και στην εφηβεία τους… Τουλάχιστον όσον αφορά την «εξυπνάδα» τους, αν βέβαια μπορούμε να κάνουμε τέτοιου τύπου συγκρίσεις, ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα μηχάνημα…



Πηγή: digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...