Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πέντε Πολύ Περίεργες Φοβίες!


Οι φοβίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σύγχρονοι άνθρωποι συνθέτουν έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο που δεν έχει τέλος… Τα άτομα που υποφέρουν από φοβίες βιώνουν παράλογο φόβο, τρόμο ή πανικό όταν έρχονται αντιμέτωποι με συγκεκριμένο αντικείμενο, κατάσταση ή δραστηριότητα.

Οι περισσότεροι με φοβίες αναπτύσσουν τέτοια τρομερή επιθυμία να αποφύγουν την πηγή του φόβου ώστε η επιθυμία αυτή εμποδίζει πολλές φορές την εργασία τους, την οικογενειακή ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις. Οι φοβίες χωρίζονται σε κατηγορίες και περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη, ενώ υπάρχουν και μερικές που ούτε καν τις έχετε ξανακούσει και δεν πιστεύατε ποτέ ότι υπάρχουν:


1. Παποφοβία (Papaphobia), ή αλλιώς η φοβία για τον Πάπα!Μπορεί ο Πάπας να είναι ένα σύμβολο ειρήνης και καλοσύνης (λέμε τώρα) για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, αλλά για μια μικρή μειοψηφία αποτελεί πραγματικό φόβητρο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Papaphobia νιώθουν ταχυπαλμία, ζαλάδες, παθαίνουν κρίση πανικού και οξεία εφίδρωση κάθε φορά που βλέπουν τον Πάπα στην τηλεόραση ή από κοντά.
2.Εφηβοφοβία, η φοβία για τους εφήβους
Εντοπίζεται στο φόβο πολλών μεγαλύτερων στην ενδεχόμενη απόρριψη που μπορεί να δεχτούν από κάποιον έφηβο και έχει φυσικά τις ρίζες της στο δεδομένο χάσμα γενεών και στον τρόπο που εκφράζεται σε κάθε κοινωνία.Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εφηβοφοβία μεταφράζεται και ως η ανακριβής και λανθασμένη εκτίμηση των νέων από ανθρώπους με διφορούμενα πρότυπα.
3. Φαγοφοβία (Phagophobia), η φοβία του να καταπίνεις
Στις ήπιες περιπτώσεις, ο φαγοφοβικός καταπίνει μόνο μαλακή τροφή και υγρά, αν και παραπονιέται για πόνους στο λαιμό κατά τη διάρκεια της κατάποσης, οι οποίοι δεν εξηγούνται επιστημονικά, ούτε μετά από ιατρική εξέταση. Η Phagophobia μπορεί να οδηγήσει στο φόβο του να τρως και συνεπώς στην απώλεια βάρους.
4. Εμετοφοβία, η φοβία του να κάνεις εμετό
Αυτή η φοβία ενδεχομένως να ταλαιπωρεί περισσότερους συνανθρώπους μας, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Πολλοί από τους πάσχοντες «πέφτουν» αναπόφευκτα στην ανορεξία, αφού αποφεύγουν να τρέφονται με το φόβο μην κάνουν εμετό.
5. Triskaidekaphobia, η φοβία του αιρθμού 13
Ακόμη και ο Αδόφλος Χίτλερ φοβόταν τον αριθμό 13, χωρίς κάποια συγκεκριμένη εξήγηση. Η πρόληψη για τον αριθμό 13 είναι γνωστή και στη χώρας μας, ενώ στην Ασία το αντίστοιχο 13 είναι το 4.
Κατά τα άλλα, μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο για άλλες περίεργες φοβίες καταδεικνύει ότι έχει «εφευρεθεί» φοβία σχεδόν για οτιδήποτε υπάρχει/κινείται/ζει εκεί έξω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...