Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μονόχρωμες αλλά πανέμορφες πόλεις


Δεν είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο μια ολόκληρη πόλη να έχει μόνο ένα χρώμα που να την χαρακτηρίζει, ενώ, για έναν τουρίστα μια τέτοια έκφανση μονοτονίας ενδέχεται να είναι αποτρεπτική. Από την άλλη πλευρά οι πόλεις που ακολουθούν έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εντυπώσεις με την απλότητα και τη μονοχρωμία τους.

Βέβαια, δεν πρόκειται απαραίτητα για «άποψη» των κατοίκων των πόλεων, απλά κάποιο χαρακτηριστικό γεγονός ήταν εκείνο που τους ενέπνευσε να βάψουν τα κτίρια με ένα μόνο χρώμα.

Χουθκάρ, Ισπανία


Μπορεί να έχει μόλις 220 κατοίκους, ωστόσο, αυτό το μικρό χωριό έχει μείνει στην ιστορία, καθώς οι κάτοικοι έβαψαν την άνοιξη του 2011 όλα τα κτίρια μπλε για έναν απλό λόγο: Για να γιορτάσουν την πρεμιέρα της ταινίας «Στρουμφάκια». Ωστόσο, στην πορεία, αποφάσισαν ότι το χρώμα τους πηγαίνει και το Χουθκάρ παρέμεινε στα μπλε αυξάνοντας, παράλληλα, κατά πολύ την τουριστική του επισκεψιμότητα.

Ιθαμάλ, Μεξικό


Βαμμένο σε απόχρωση «μουσταρδί» το Ιθαμάλ έχει αυτό το χρώμα για να αποτίσει φόρο τιμής στο μοναστήρι που αποτελεί το σύμβολο της πόλης και έχει κίτρινο χρώμα.

Γιαϊπούρ, Ινδία


Το παρατσούκλι «ροζ πόλη» είναι χαρακτηριστικό για την πόλη Γιαϊπούρ, μιας και όλα τα κτίρια διαθέτουν αρχιτεκτονική από ροζ ψαμμίτη. Το Γιαϊπούρ πήρε το χρώμα του από το 1863 όταν ντύθηκε στα ροζ για να υποδεχθεί τον πρίγκιπα Αλβέρτο, σύζυγο της βασίλισσας Βικτώριας.

Τζονπουρ, Ινδία


Βρίσκεται στη μέση της ερήμου Ταρ και το όνομά της σημαίνει «μπλέ πόλη» για λόγους προφανείς, αλλά χωρίς κάποιος να γνωρίζει πως κατέληξαν σε αυτή την επιλογή οι κάτοικοί του.

Κολών λα Ρουζ, Γαλλία


Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής γαλλικές πόλεις κάτι που το οφείλει στο εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα των σπιτιών.

Πιοδάο, Πορτογαλία


Τα σπίτια σε αυτό το ιστορικό χωριό έχουν όλα μια καφέ απόχρωση εξαιτίας της τοπικής σκουρόχρωμης πέτρας από την οποία είναι κατασκευασμένα. Θεωρείται, μάλιστα το πιο τυπικό χωριό της Πορτογαλίας.

Ουμπρίκε , Ισπανία


Η Ανδαλουσία είναι μια περιοχή με ξεχωριστή ομορφιά, ωστόσο, μέσα στο σύμπλεγμα της ισπανικής αρχιτεκτονικής με εκείνη των Μαυριτανών ξεχωρίζει το μικρό χωριό της επαρχίας Καντίθ το οποίο είναι εντελώς κάτασπρο.

Σαουέν, Μαρόκο


Η πόλη βρίσκεται στο Μαρόκο και στα χρόνια του Μεσαίωνα χρησίμευε ως καταφύγιο για τους Εβραίους κατά τη διάρκεια της ισπανικής επανάστασης. Εβραίοι πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 1930, αναβίωσαν τις γειτονιές τους στο Σαουέν, χρησιμοποιώντας το μπλε χρώμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...