Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είδαμε ένα βίντεο με ένα αετό που φαινόταν να σηκώνει ένα μωρό και να πετά μακριά μαζί του. Έγινε πασίγνωστο και προσέλκυσε πάνω από 41 εκατομμύρια κόσμου στο YouTube. Μπορεί να ήσασταν και εσείς ανάμεσα σε αυτούς που το είδαν και το πίστεψαν αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν προϊόν μοντάζ από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν τις ικανότητες τους.
Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που μία φάρσα κατάφερε να ξεγελάσει σχεδόν όλη την υφήλιο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχουν υπάρξει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που μάλιστα κατάφεραν να ξεγελάσουν ακόμα και την επιστημονική κοινότητα.

Τα ημερολόγια του Χίτλερ

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες
Το Γερμανικό περιοδικό Stern είχε ένα εντυπωσιακό αποκλειστικό θέμα, το 1983, με αποσπάσματα από τα κρυφά ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ.
Το περιοδικό είχε πληρώσει 10 εκατομμύρια μάρκα (περίπου €4.6 εκατομμύρια) για να αποκτήσει τα ημερολόγια, που λέγεται πως είχαν διασωθεί μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα το 1945. Στην πραγματικότητα, τα ημερολόγια δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το έργο του διάσημου πλαστογράφου Konrad Kujau, κάτι που φυσικά οι ιστορικοί αντιλήφθηκαν γρήγορα μετά την δημοσίευση των αποσπασμάτων.
Ο Kujau συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση, αν και λίγα χρόνια αργότερα έγινε μία μικρή διασημότητα και μάλιστα έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Στουτγάρδη, χωρίς ωστόσο να εκλεχθεί. Πέθανε το 2000 από καρκίνο.

Το Turk

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Το Turk ήταν ένα μηχάνημα που συντάραξε την Ευρώπη τον 18ο αιώνα, με την ικανότητα να παίζει σκάκι. Έργο του Wolfgang Von Kempelen, είχε φτιαχτεί από διάφορους μικρο-μηχανισμούς και θεωρητικά μπορούσε να κερδίσει οποιονδήποτε παίκτη το ανταγωνιζόταν. Η αλήθεια όμως ήταν πως ένας εξαιρετικός παίκτης, κρυμμένος μέσα στο μηχάνημα, το λειτουργούσε με ειδικούς μαγνήτες και κατάφερνε έτσι να κερδίζει τους αντιπάλους του.  
Η φάρσα μπόρεσε να ξεγελάσει πολλούς για πάνω από 80 χρόνια, μεταξύ των οποίων τα πιο λαμπρά μυαλά της ιστορίας όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Μπεν Φράνκλιν.

Ο πόλεμος των Κόσμων

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Πριν γίνει εισπρακτική επιτυχία του Hollywood, με τον Τομ Κρουζ, το « War of the Worlds» ήταν ένα γνωστό ραδιοφωνικό σκετς του σκηνοθέτη Orson Welles πίσω στο 1938. Αν και αρχικά δεν ήταν πρόθεση του να ξεγελάσει το κοινό, όταν έκανε την πρεμιέρα του, ο κόσμος στην Αμερική πίστεψε πως πραγματικά τους επιτίθονταν οι Αριανοί.
Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι που άκουσαν την αναμετάδοση, ισχυρίζονταν πως έβλεπαν τα φωτεινά σημάδια στον ουρανό και μπορούσαν να μυρίσουν τα τοξικά αέρια. Παντού χρειάστηκε η παρεμβολή των αρχών και συγκεκριμένα, στην Ουάσινγκτον, μία τυχαία διακοπή ρεύματος πυροδότησε μεγάλη αναταραχή και οι κάτοικοι έτρεχαν προς τους λόφους να σωθούν από την επέλαση των Αριανών.

Η αυτοψία ενός εξωγήινου στο Roswell

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Το 1995, ο Αγγλος Ray Santilli είχε αποθανατίσει την αυτοψία ενός εξωγήινου στο σημείο όπου είχε γίνει το ατύχημα στο Roswell την δεκαετία του 1940.
Αν και είχε πολύ υψηλή τηλεθέαση, στην συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν ένα πλαστό βίντεο. Ο ίδιος ο Santilli παραδέχτηκε πως πολλές από τις σκηνές είχαν γυριστεί στο διαμέρισμά του στο Κάμντεν με  ψεύτικα σώματα από κούκλες, μυαλά από πρόβατα και εντόσθια από κοτόπουλα.

Ο άνθρωπος του Piltdown

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Μία άλλη φάρσα που έγινε διάσημη ήταν αυτή σε ένα χωριό του Sussex, το Piltdown, και κατάφερε να ξεγελάσει σχεδόν όλη την υφήλιο το 1912.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων, είχαν βρει το απολίθωμα ενός κρανίου ενός προϊστορικού ανθρώπου, σε ένα κοντινό νεκροταφείο, το οποίο συμπλήρωσε το κενό –χρονολογικά- μεταξύ του πιθήκου και του πρώτου ανθρώπου. Αν και η επιστημονική κοινότητα ήταν σκεπτική με το εύρημα, για πάνω από 40 χρόνια θεωρούνταν ένα πραγματικό ιστορικό εύρημα. Τελικά το 1953, αποδείχθηκε η φάρσα και ειδικού παλαιοντολόγοι βρήκαν πως ήταν μία πολύ έξυπνη ένωση κομματιών από κρανία ανθρώπου , χιμπαντζή και πιθήκου .

Το αγόρι μπαλόνι

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Μία πιο πρόσφατη προσθήκη στις διάσημες φάρσες ανά τον κόσμο, ήταν αυτή του αγοριού-μπαλόνι το 2009. Μία οικογένεια στην Αμερική, ισχυριζόταν πως το 6-χρονο παιδί της είχε σκαρφαλώσει σε ένα μεγάλο μπαλόνι που είχαν κατασκευάσει μόνοι τους.
Η είδηση πυροδότησε τεράστιο ανθρωποκυνηγητό σε όλη την χώρα και σχεδόν όλα τα μέσα είχαν έκτακτα δελτία για να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με την υπόθεση του μικρού αγοριού. Το μπαλόνι τελικά προσγειώθηκε στο Detroit και ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι τοπικές αρχές δεν βρέθηκε τίποτα. Το αγόρι κρυβόταν όλη αυτήν την ώρα στην σοφίτα του σπιτιού του. Η οικογένεια έγινε διάσημη σε όλη την χώρα αλλά ο μικρός αποκάλυψε την φάρσα σε μία ζωντανή συνέντευξη που του έγινε στη  τηλεόραση.  

Οι κύκλοι στα χωράφια

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Τη δεκαετία του 1970, μία σειρά από σχέδια άρχισαν να εμφανίζονται σε λιβάδια και χωράφια στη Βρετανία. Συχνά έκαναν την εμφάνισή τους μέσα σε μία νύχτα και γίνονταν παγκοσμίως γνωστά αφού τα περιτριγύριζαν φήμες για εξωγήινους μέχρι και μαγνητικά πεδία.
Το 1991, δύο φαρσέρ αποκάλυψαν πως οι ίδιοι έφτιαξαν τους κύκλους. Αντί να κοπάσουν τα πράγματα, η φάρσα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με όλο και πιο περίτεχνα σχέδια στα χωράφια.

Οι νεράιδες Cottingley

Οι 8 πιο διάσημες φάρσες που ξεγέλασαν πολύ κόσμο
Οι νεράιδες Cottingley είναι μία σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν νεράιδες στο Bradford της Αγγλίας τον εικοστό αιώνα. Την φωτογραφία τράβηξαν δύο νεαρά ξαδέρφια και κατάφεραν να εξάψουν την περιέργεια του κοινού, αλλά και του διάσημου Sir Arthur Conan Doyle που έγραψε ένα άρθρο υπερασπιζόμενος την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.
Για πάνω από 60 χρόνια, τα δύο κορίτσια ξεγέλασαν πολύ κόσμο αλλά στις αρχές του 1980 αποκάλυψαν πως 4 από τις φωτογραφίες που τράβηξαν ήταν πλαστές και τις έφτιαξαν με κομμένα χαρτόνια. Βέβαια, μέχρι και τον θάνατό τους υποστήριζαν πως η Πέμπτη και τελευταία φωτογραφία ήταν αυθεντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...