Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο πλανήτης HD 40307-g μπορεί να αποδειχθεί κατοικήσιμος.



Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι στο πλανητικό σύστημα του αστεριού HD 40307 υπάρχει ένας δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης.

Το σύστημα HD 40307 είναι ένα πορτοκαλί αστέρι νάνος φασματικού τύπου Κ, το οποίο είναι περίπου 23% ελαφρύτερο από τον Ήλιο και γι 'αυτό είναι πιο σκούρο. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 42 έτών φωτός μακριά στον αστερισμό του Pictoris.Το 2008, οι αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου είχαν ανακαλύψει ένα σύστημα αστέρων με τρεις εξωηλιακούς πλανήτες με μάζα των 4,2, 6,7 και 9,4 φορές τη μάζα της Γης. Η ανακάλυψη έγινε με τη μέθοδο του υπολογισμού της σωστής κίνησης χρησιμοποιώντας ένα φασματογράφο HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher). Και οι τρεις πλανήτες έχουν κυκλικές τροχιές και είναι πολύ κοντά στο μητρικό αστέρι, πιο κοντά από την απόσταση από του Ερμή από τον Ήλιο.

Και πρόσφατα, μια ομάδα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν πάλι τα δεδομένα παρακολουθώντας το συστήμα HD 40307 με τη χρήση νέων, πιο ευαίσθητων μεθόδων. Ως αποτέλεσμα, βρήκαν ότι γύρω από αυτό το αστέρι κινούνται ακόμα τουλάχιστον τρεις πλανήτες. Δύο από τους τρεις πλανήτες έχουν περίοδο περιστροφής των 34 και 51 ημερών και μάζα των λίγες φορές τη μάζα της Γης.

Την προσοχή των επιστημόνων τράβηξε περισσότερο ο τρίτος πλανήτης ο HD 40307g, ο οποίος έχει μια περίοδο περιστροφής περίπου 200 ημερών και περίπου επτά φορές τη γήινη μάζα. Για το σύστημα HD 40307, αυτή η υπεργαία είναι σχεδόν στο κέντρο της κατοικήσιμης ζώνης.Κατοικίσημη ζώνη είναι η τοποθεσία του πλανήτη σε τέτοια απόσταση από το άστρο, ώστε στην επιφάνειά του να μπορεί να διατηρηθεί το νερό σε υγρή μορφή ,αν βέβαια υπάρχει,ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής.
www.anexigita.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...