Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Οι 10 μεγαλυτερες ''σφαγές'' της ιστοριας


Οι 10 μεγαλυτερες ''σφαγές'' της ιστοριας



Η γεμάτη επιτυχίες και λάθη, νίκες και ήττες
πόλεμο και αγάπη ανθρώπινη Ιστορία, στη διάρκεια των χρόνων έχει στιγματιστεί από μεγάλες σφαγές.



Σφαγές που οδήγησαν στο θάνατο εκατόμβες από αθώους πολίτες και που κίνητρό τους ήταν το μίσος και ο ρεβανσισμός. Οι δέκα σφαγές που παρατίθενται πιο κάτω, θεωρούνται οι πιο περιώνυμες της Ιστορίας.




1. Η σφαγή της Νανκίν

Στη σφαγή της Νανκίν, η οποία είναι γνωστή και σαν “Ο βιασμός της Νανκίν”, εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι πολίτες βιάστηκαν, βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν με κτηνώδη τρόπο στην ομώνυμη πόλη που ήταν η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κίνας. Η σφαγή έλαβε χώρα σε διάστημα 6 εβδομάδων, κατά το οποίο Ιάπωνες στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη και άρχισαν τις σφαγές. Θεωρείται η μεγαλύτερη σφαγή στην ιστορία, αφού προκάλεσε τον θάνατο 80.000 και πλέον ατόμων, μέσα σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων.

2. Η σφαγή του Μπάμπι Γυάρ

Η σφαγή στο φαράγγι Μπάμπι Γυάρ έλαβε χώρα το 1941 και σ' αυτήν σφαγιάστηκαν περισσότεροι από 33 χιλιάδες Εβραίοι με μία και μόνη επιχείρηση, υπό τον επικεφαλής επιτελάρχη στρατηγό Φρίντριχ Έμπερχαρντ, τον αρχηγό της αστυνομίας Φρίντριχ Γιάκελν και τον υπασπιστή Οττο Ράς. Η επιχείρηση εκτελέστηκε από συντονισμένες ενέργειες διαφορετικών στρατιωτικών τμημάτων, όπως τα SS, τα SD και η SiPo. Το φαράγγι Μπάμπι Γυάρ βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Εκεί προσπάθησε να κρυφτεί μεγάλος αριθμός Εβραίων για να αποφύγει τις συλλήψεις μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην πόλη του Κιέβου. Είναι η μεγαλύτερη σφαγή που επιτελέστηκε με μία μοναδική επιχείρηση.

3. Η σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου

Ελαβε χώρα το 1572 στο Παρίσι. Η σφαγή άρχισε 2 ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά του στρατηγού Γκασπάρ ντε Κολινύ, στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη των Ουγενότων. Λίγο μετά, η σφαγή επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Παρίσι και στην περιφέρεια, από λεφούσια ρωμαιοκαθολικών που βρήκαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς με αντίπαλες συμμορίες. Πιστεύεται πως περισσότεροι από 30 χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στη σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου.

4. Σφαγές κρατουμένων της NKVD

Πρόκειται για σφαγές που έγιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στη διάρκεια του σταλινικού καθεστώτος από την NKVD (Narodnyy komissariat vnutrennikh del, Πολιτική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων). Οι σφαγές έλαβαν χώρα σε διαφορετικά στρατόπεδα και χρονικές περιόδους. Θεωρείται ότι περισσότεροι από 22 χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν κατά τις επιχειρήσεις αυτές.

5. Η σφαγή του Κατύν

Η “Σφαγή του δάσους” στο Κατύν της Ρωσίας έγινε σε βάρος Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου από δυνάμεις της σοβιετικής NKVD. Στη διάρκεια της σφαγής έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 21 χιλιάδες αιχμάλωτοι, αξιωματικοί, διανοούμενοι και αστυνομικοί της κατεχόμενης Πολωνίας. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο δάσος του Κατύν, στη Ρωσία, όπου ο Στάλιν διέταξε την άμεση εκτέλεσή τους, πράγμα που έγινε και αρχικά χρεώθηκε στους χιτλερικούς.

6. Η σφαγή της Θεσσαλονίκης


Η σφαγή της Θεσσαλονίκης έγινε το 390 μχ, κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Θεοδόσιου. Σύμφωνα με τις πηγές, τον Απρίλιο του 390 ένας αρματηλάτης που είχε συλληφθεί από τις αρχές έπεσε θύμα του εξαγριωμένου πλήθους. Ο επικεφαλής αξιωματικός ανταπέδωσε σκοτώνοντας τους πρωταίτιους και αυτό είχε σαν συνέπεια μια σειρά από ταραχές και βιαιότητες εκατέρωθεν που κράτησαν αρκετές ημέρες, ώσπου οι ταραχές να σταματήσουν έπειτα από αυτοκρατορικό μήνυμα που αμνήστευε τους ταραχοποιούς. Ωσπου το μήνυμα να φθάσει στον εξαγριωμένο όχλο, είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι.

7. Η σφαγή του στρατού του Έλφινστόουν


Η σφαγή του στρατού τού Έλφινστόουν ήταν περισσότερο ένας πόλεμος ανάμεσα σε Αφγανούς από τη μία και Βρεττανούς και Ινδούς στρατιώτες από την άλλη, υπό την διοίκηση του στρατηγού Ουίλλιαμ Έλφινστόουν, στα 1842. Τρία χρόνια πριν, οι Βρεττανοί είχαν καταλάβει την Καμπούλ και από τότε η κατάσταση παρέμενε ταραγμένη με έντονα τα σημάδια της εξέγερσης στις τάξεις του αφγανικού στρατού. Ωστόσο, όταν οι Βρεττανοί εγκατέλειπαν την Καμπούλ, αφγανικές δυνάμεις υπό τον Ακμπάρ Καν, γιο του Μοχάμεντ Καν, επιτέθηκαν στα βρεττανοϊνδικά στρατεύματα με μια αιφνιδιαστική στρατηγική κίνηση και τα αποδεκάτισαν, σκοτώνοντας περισσότερους από 4500 Βρεττανούς και Ινδούς στρατιώτες.

8. Η σφαγή της Σάμπρα και της Σατίλα

Το 1982, Το κόμμα Καταέμπ που καθοδηγείτο από λιβανικές χριστιανικές δυνάμεις, ξεκίνησε σειρά από σφαγές στα στρατόπεδα προσφύγων της Σατίλα και της Σάμπρα, κατά τις οποίες έπεσαν θύματα Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι πολίτες που πρόσκεινταν στον ισλαμισμό. Οι σφαγές εντάθηκαν έπειτα από τη δολοφονία του ηγέτη των φαλαγγιτών και προέδρου του Λιβάνου Βαχίρ Τζεμαγιέλ. Όπως αναφέρουν πηγές, περισσότερα από 3500 άτομαέχασαν τη ζωή τους στις σφαγές. Θεωρείται ότι ισραηλινά στρατεύματα που απέκοψαν τις οδούς διαφυγής των προσφύγων, βοήθησαν κατά πολύ τους πρωταίτιους αυτού του γεγονότος που μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου τύπου για πολλά χρόνια.

9. Η σφαγή του Μπατάκ

Η σφαγή του Μπατάκ έγινε σε βάρος ανυπεράσπιστων Βούλγαρων που ζούσαν στην περιοχή Μπατάκ, από οθωμανικά στρατεύματα του Αχμέτ Αγά, ως επί το πλείστον τουρκικά, το 1876. Θεωρείται ότι περισσότεροι από 3000 ανυπεράσπιστοι πολίτες βρήκαν τον θάνατο στις σφαγές αυτές.

10. Η σφαγή της Γρανάδας

Κατά τη σφαγή της Γρανάδας, όχλος ισλαμιστών εισέβαλε στα ανάκτορα της Γρανάδας και έσφαξε αρχικά τον Εβραίο ηγέτη Γιοσέφ Ιμπν Ναγκίλα που ήταν φιλοξενούμενος του Βερβέρου ηγημόνα της Γρανάδας. Στη συνέχεια οι σφαγές γενικεύτηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερες από 1500 εβραϊκές οικογένειες της πόλης.


Πηγή:RAMNOUSIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...