Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Τι είναι ο χάκερ (hacker), πως «δουλεύει» και πως λειτουργεί για να αποσπάσει πληροφορίες


Τι είναι το hack-ing; Ο όρος hacking προέρχεται από τα μικρά προγράμματα, που ονομάστηκαν hacks (εργαλεία κοπής), και που ήταν πολύ συνηθισμένα τον πρώτο καιρό των υπολογιστών, όταν ο προγραμματισμός ήταν μια πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία, μόνο για πολύ λίγους και φυσικά μόνο σε γλώσσα μηχανής.


Οι προγραμματιστές που δημιουργούσαν τέτοιες εντολές για να διευκολύνονται στη δουλειά τους, ονομάστηκαν hackers. Σήμερα, για τον πολύ κόσμο, ο όρος hacker σημαίνει λανθασμένα τον ταλαντούχο φανατικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών που σκορπά την καταστροφή. Οι ίδιοι οι hackers ενοχλούνται απ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό και ξεχωρίζουν τους εαυτούς τους από τους κακόβουλους hackers ή crackers (criminal hackers), οι οποίοι έχουν ως στόχο την πρόκληση ζημιών σε μεγάλα δίκτυα υπολογιστών, την δημιουργία ιών (viruses) και την κυβερνο-τρομοκρατία.

Τι είναι οι hackers;

Με τον όρο hacker χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει πολλές τεχνικές γνώσεις για τους υπολογιστές αλλά και προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να εντοπίσει αδυναμίες σε συστήματα υπολογιστών, να λύνει τεχνικά προβλήματα, να βελτιώνει εφαρμογές αλλά και που συνεργάζεται μ’ άλλους ομοίους για την επίλυση των προβλημάτων των υπολογιστών, χωρίς όμως να προξενεί κάποια ζημιά. Σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός από τους script kiddie, βλέπε παρακάτω) οι hackers είναι άτομα με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης.

 Με ποιους τρόπους κάνουν επίθεση

Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις, οι άνθρωποι αυτοί έχουν και κοινωνικές δεξιότητες. Ένας καλός hacker πρέπει να μην μοιάζει με αυτό που είναι, να περνάει την εντύπωση ότι είναι έμπιστο άτομο και να συμπεριφέρεται έξυπνα. Ο πιο γνωστός hacker όλων των εποχών Kevin Mitnick, στο βιβλίο του Η τεχνική της Απάτης (The art of deception), αναφέρει ελάχιστα πράγματα για υπολογιστές. Αναφέρει όμως, πώς ένα άτομο μπορεί να αποσπάσει πληροφορίες με την παρατήρηση και με μεθόδους κοινωνικής μηχανικής.

 Τι εργαλεία χρησιμοποιούν

  Προστασία από τους hacker δεν μας προσφέρει ένα καλό firewall ούτε ένα antivirus. Ο πραγματικός hacker θα φτιάξει τα εργαλεία που θα σου κάνει επίθεση μόνος του. Αυτό θα τα κάνει μη-εντοπίσημα από προγράμματα ασφάλειας. Επίσης, πολύ πιθανό είναι να έρθει σε προσωπική επαφή μαζί σου για να σου αποσπάσει, φαινομενικά άχρηστες πληροφορίες. Αυτό μπορεί να το κάνει με την πραγματική του εμφάνιση ή με κάποιο ψεύτικο προφίλ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, email κτλ). Πράγματα που ίσως θέλει να μάθει ένας hacker είναι λεπτομέρειες από την παιδική σου ηλικία, ο τρόπος με τον οποίο γράφεις στον υπολογιστή, το user name που έχεις σε λογαριασμούς σου, ακόμα και το πως συνηθίζεις να οργανώνεις τα αρχεία σου στον υπολογιστή. Αυτές οι πληροφορίες, μαζί ίσως με άλλες, μπορούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ για σένα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να σπάσει η ασφάλειά σου.

Συμπεράσματα

Ένα καλό πρόγραμμα ασφάλειας δεν σου προσφέρει αρκετά, όσο ένας δύσκολος κωδικός ή μια καλή οργάνωση των αρχείων σου και η κρυπτογράφισή τους. Φαινομενικά είμαστε προστατευμένοι από Ιούς, κακόβουλα προγράμματα και hackers αλλά πολλές φορές ο πιο αδύναμος κρίκος στην ασφάλεια είμαστε εμείς.

πηγές:
iguru.gr
 odysonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...