Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το πρώτο φτερούγισμα στην αυγή της εξέλιξης

Το πρώτο φτερούγισμα στην αυγή της εξέλιξηςEνα πουλί που είχε μέγεθος όσο ο φασιανός, φαίνεται πως είναι το αρχαιότερο - γνωστό - πτηνό που περπάτησε ποτέ στη Γη.
Το απολίθωμά του, που περιήλθε με παράδοξο τρόπο στην κατοχή επιστημόνων, έδειξε επίσης ότι το συγκεκριμένο πτηνό μάλλον δεν μπορούσε να πετάει.
Ωστόσο η εμφάνισή του στη Γη χρονολογείται περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από εκείνη του αρχαιοπτέρυγος, ο οποίος μέχρι σήμερα κατείχε τον τίτλο του αρχαιότερου πουλιού στον πλανήτη.
Το πουλί με το μέγεθος φασιανού είχε μήκος γύρω στα 50 εκατοστά και μπροστά στα μάτια του παρήλαυναν οι δεινόσαυροι, καθώς έζησε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες τού έδωσαν το όνομα Aurornis xui. Είχε μακριά ουρά, νύχια, εμπρόσθια και οπίσθια πόδια, όπως και ο αρχαιοπτέρυξ, αλλά ήταν πιο αρχέγονο από αυτόν όπως έδειξαν κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά των οστών του. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη aurora που σημαίνει αυγή και την απόδοση στα αγγλικά της λέξης όρνις, ornis, δηλαδή πουλί. Το xui είναι προς τιμήν του κινέζου παλαιοντολόγου Σου Σινγκ, όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Nature».

ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. Το απολίθωμα του αρχέγονου πτηνού αγόρασαν επιστήμονες στο Πάρκο Γεωλογίας και Απολιθωμάτων Γιζχού, στη Βορειοανατολική Κίνα, από έναν ντόπιο έμπορο απολιθωμάτων. Ο έμπορος ισχυρίστηκε ότι το απολίθωμα προέρχεται από την περιοχή Λιαονίνγκ όπου τα ιζηματογενή πετρώματα έχουν ηλικία από 153 εκατομμύρια χρόνια μέχρι 165 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι δοσοληψίες επιστημόνων και εμπόρων απολιθωμάτων δεν είναι ασυνήθιστες. Είναι όμως επίφοβες. Αν δεν ξέρεις με σιγουριά από ποια περιοχή προέρχεται το απολίθωμα, μπορεί να είναι ακόμη και αδύνατο να το χρονολογήσεις.
Για παράδειγμα, το 2009 μια δημοσιευμένη εργασία που έλεγε ότι τα τσιτάχ έλκουν την καταγωγή τους από την Κίνα, αποσύρθηκε όταν αποδείχθηκε ότι το απολίθωμα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η μελέτη ήταν πολύ πιο πρόσφατο απ' όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Στην περίπτωση του Aurornis xui, επιστήμονες υπό τον Πασκάλ Γκοντεφρόιτ στο Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου εξέτασαν το απολίθωμα και διαπίστωσαν ότι η προέλευσή του είναι από τους γεωλογικούς σχηματισμούς που είχε ισχυρισθεί ο έμπορος.

Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ. Και μπορεί το απολίθωμα αυτό καθαυτό να έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς αποκαλύπτει την ύπαρξη του «πουλιού της αυγής», οι επιστήμονες ωστόσο δείχνουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σημασία που έχει το πουλί αυτό στην εξέλιξη των πτηνών και στην απόκτηση της ικανότητας πτήσης. «Υπήρχε μια περίοδος κατά την οποία πουλιά που έμοιαζαν με δεινοσαύρους και δεινόσαυροι που έμοιαζαν με πουλιά ζούσαν δίπλα δίπλα», λέει ο Πολ Μπάρετ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Υπήρχαν μικροσκοπικές διαφοροποιήσεις που έκαναν διακριτό το ένα είδος από το άλλο και αυτό μας δείχνει πόσο δύσκολο είναι να προσδιορίσουμε πότε έγινε αυτός ο διαχωρισμός». Κατά τον βρετανό ειδικό, το νέο είδος πουλιού είναι σίγουρα παλαιότερο από τον αρχαιοπτέρυγα και είναι σωστό να πούμε πως πρόκειται για αρχέγονο πουλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...