Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τα 10 πιο ακριβά ρολόγια στον πλανήτη


Το απόλυτο κόσμημα...

Πριν προχωρήσoυμε στην λίστα με τα ρολόγια, πρέπει να σας εξηγήσω κάποιους από τους όρους που χρησιμοποιούνται στην ωρολογοποιία προκειμένου να καταλάβετε γιατί αυτά τα ρολόγια θεωρούνται τόσο σημαντικά εκτός από το προφανές, δηλαδή τα σπάνια και ακριβά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους.


Tourbillon : Εφευρέθηκε το 1795 από τον Γάλλο ωρολογοποιό Abraham-Louis Breguet. Ο μηχανισμός αυτός υπολογίζει την επίδραση της βαρύτητας και ρυθμίζει την κίνηση των δεικτών έτσι ώστε να αντισταθμίζει τις επιδράσεις της και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Complication : Ο όρος αυτός αναφέρεται σε κάθε χαρακτηριστικό πέρα από την απλή απεικόνιση της ώρας, των λεπτών και των δευτερολέπτων σε ένα ρολόι. Οι συνήθεις προσθήκες όπως η μέρα και ημερομηνία και οι χρονογράφοι, δεν θεωρούνται επαρκείς για να ονομαστούν complications. Όσο περισσότερες complications έχει ένα ρολόι τόσο πιο δύσκολο είναι στον σχεδιασμό του. Ένας τυπικός χρονογράφος για την ημερομηνία μπορεί να διαθέτει πάνω από 250 τμήματα ενώ ένα ιδιαιτέρως σύνθετο ρολόι μπορεί να έχει χιλιάδες επιπλέον τμήματα στον μηχανισμό του. Ρολόγια με πολλές Complications αναφέρονται ως Grandes complications.

Διαχρονικό ημερολόγιο : Είναι ένα ημερολόγιο που απεικονίζει πληροφορίες για ένα εύρος χρόνου αρκετών ετών.

Minute repeater : Είναι μια complication η οποία παρέχει αρμονικούς ήχους για να προσδιορίσει τις ώρες και συχνά τα λεπτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχουν πολλά ήδη repeater, από τον απλό που ηχεί στις ώρες εως τον minute repeater που ηχεί στα λεπτά, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τόνους για τις ώρες, τα τέταρτα της ώρας και τα λεπτά. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για την ανάγνωση της ώρας στο σκοτάδι και για τα άτομα με οπτικά προβλήματα.


10. Breguet pocket 1907BA/12 – Τιμή: 734.000 δολλάρια.
Έχοντας παράδοση 225 ετών στην ωρολογοποιία, αυτό το ρολόϊ τσέπης του οίκου Breguet διαθέτει σκελετό από χρυσό 18 καρατίων, είναι χαραγμένο με το χέρι και διαθέτει το περίφημο tourbillon.




9. Blancpain 1735, Grande Complication – Τιμή: 800.000 δολλάρια.
Μέσα στο ρολόϊ αυτό, κρύβονται 740 κομμάτια μηχανισμού και ένα έτος από την ζωή ενός αφοσιωμένου ωρολογοποιού. Διαθέτει κάσα από πλατίνα, μετρητές που δείχνουν ένα διαχρονικό ημερολόγιο, τις φάσεις της σελήνης και έναν χρονογράφο ενώ η κίνηση είναι αυτή που του δίνει ενέργεια έχοντας την δυνατότητα να αποθηκεύει απόθεμα για 80 ώρες.




8. Louis Moinet Magistralis – Τιμή: 860.000 δολλάρια.
Την ώρα ηλιοβασιλέματος, διαθέτει διαχρονικό ημερολόγιο και έναν αστρονομικό δείκτη του νυκτερινού ουρανού.
Μόνο 7 τέτοια ρολόγια έχουν κατασκευαστεί και δεν πρόκειται να φτιαχτούν άλλα σαν και αυτό. Μέσα στο ρολόι αυτό βρίσκεται ένα κομμάτι μετεωρίτη που εκσφενδονίστηκε από τη σελήνη πριν από 2.000 χρόνια. Ο μετεωρίτης πιστοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της California. Η επονομαζόμενη φεγγαρόπετρα (Moonstone), είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο υλικό, ακριβότερο από τον χρυσό και την πλατίνα μαζί. Ο μηχανισμός κίνησης του Magistralis σχεδιάστηκε πριν από 100 χρόνια και πάλλεται με 18.000 δονήσεις την ώρα. Το ρολόι έχει κάσα από χρυσό 18 καρατίων και διαθέτει χρονογράφο και διαχρονικό ημερολόγιο που απεικονίζει την μέρα και τον μήνα για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Τα 10 πιο ακριβά ρολόγια στον πλανήτη
Εικόνα #4



7. Hublot Black Caviar Bang – Τιμή: 1 εκατομύριο δολάρια.
Πρόκειται ρολόι και κόσμημα ταυτόχρονα. Η κάσα είναι από λευκόχρυσο 18 καρατίων και 322 διαμάντια γεμίζουν κάθε διαθέσιμο χώρο. Το κρύσταλλο είναι από ζαφείρι όπως και η εσωτερική του επιφάνεια ενώ η βάση πίσω από τους δείκτες είναι καλυμμένη από 179 μαύρα διαμάντια. Ο μηχανισμός πάλλεται με 21.600 δονήσεις την ώρα και έχει απόθεμα ενέργειας για 120 ώρες.
Ακόμη και άν έχετε τα χρήματα να το αγοράσετε, καλύτερα ξεχάστε το. Κατασκευάζεται στον περιορισμένο αριθμό του… ενός κομματιού.




6. Chopard Super Ice Cube – 1.1 εκατομμύρια δολάρια.
Είναι κυρίως κόσμημα με την μορφή ρολογιού. Διαθέτει διαμάντια 66 καρατίων.




5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon – Τιμή: 1.3 εκατομμύρια δολλάρια.
Είναι το πιο ακριβό ρολόι χειρός που κατασκευάζει ο διάσημος Ελβετός ωρολογοποιός και μόνο δυο τέτοια ρολόγια φτιάχνονται κάθε χρόνο – ένα από πλατίνα και ένα από ροζ χρυσό.
Το Sky Moon Tourbillon είναι το πιο περίπλοκο ρολόι που κατασκεύασε ποτέ ο Patek Philippe και το πρώτο ρολόι διπλής όψεως. Η κίνηση του πραγματοποιείται από 686 μηχανικά μέρη κάποια εκ των οποίων είναι μικροσκοπικά. Διαθέτει minute repeater με tourbillon, αρμονικούς ήχους με δυο καθεδρικά γκόνκ που ενεργοποιούνται μέσω ενός κυλιόμενου κουμπιού στην κάσα και διαχρονικό ημερολόγιο με ανάδρομο δείκτη.
Γυρίζοντας το ρολόι από την άλλη πλευρά, αποκαλύπτεται μια ουράνια όψη που δείχνει την αστρική ώρα και ένα χάρτη του ουρανού που ακολουθεί τα αστέρια και τις φάσεις και την τροχιά της σελήνης.

Τα 10 πιο ακριβά ρολόγια στον πλανήτη
Εικόνα #7



4. Vacheron Constantin Tour de l’lle – Τιμή: 1.5 εκατομμύρια δολλάρια.
Θεωρούμενο από πολλούς ώς το πιο πολύπλοκο ρολόι που κατασκευάστηκε ποτέ, διαθέτει μηχανισμό από 834 τμήματα τοποθετημένα σε σκελετό με διάμετρο 47 χιλιοστών. Πρόκειται για ένα επίσης διπλής όψεως ρολόι που οι σχεδιαστές του οίκου Vacheron Constantin χρειάστηκαν πάνω από 10.000 ώρες έρευνας και ανάπτυξης για να το δημιουργήσουν. Δείχνει την ώρα σε δυο διαφορετικές ζώνες




3. Patek Philippe’s Platinum World Time – 4 εκατομμύρια δολάρια.
Το εκπληκτικό αυτό ποσό δόθηκε σε μια δημοπρασία, κάνοντας το το πιο ακριβό ρολόι του 2002. Διαθέτοντας αυτο-περιστρεφόμενους μηχανισμούς, απεικονίζει κάθε μια από τις 24 ζώνες ώρας και είναι γνωστό για την ευκολία ανάγνωσης, την φιλικότητα του και τους εναλλασσόμενους τόνους για μέρα και νύχτα.

Τα 10 πιο ακριβά ρολόγια στον πλανήτη
Εικόνα #9



2. Patek Philippe’s Supercomplication – 11 εκατομύρια δολάρια.
Supercoplication και Super-ακριβό. Ο διάσημος ωρολογοποιός ολοκλήρωσε αυτό το αριστούργημα το 1932 έπειτα από 4 χρόνια βαθιάς αφοσίωσης, προκειμένου να φτιάξει αυτό το ρολόι για τον Henry Graves Jr. Είναι διπλής όψεως και διαθέτει 24 complications.




1. 201 carat Chopard – 25 εκατομμύρια δολάρια.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά την φωτογραφία, θα διακρίνετε και το ρολόι ανάμεσα στα 201 καράτια. Αυτό το ρολόι συνοδεύεται από 3 διαμάντια σε σχήμα καρδιάς. Ένα 15 καρατίων ρόζ διαμάντι, ένα 12 καρατίων μπλέ διαμάντι και ένα 11 καρατίων λευκό διαμάντι. Πάνω από 600 κίτρινα διαμάντια είναι διάσπαρτα τριγύρω και 91 διάφανα διαμάντια.

Τα 10 πιο ακριβά ρολόγια στον πλανήτη


http://www.giatousfilous.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...