Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η γάτα που έμεινε στην ιστορία



Οι γάτες αποτελούσαν ανέκαθεν αγαπημένο κατοικίδιο και η συγκατοίκηση μαζί τους ήταν ορατή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο μία «περίεργη» γάτα κατάφερε να μείνει στην ιστορία, αφού είχε την τύχη να είναι το κατοικίδιο ενός συγγραφέα του 15ου αιώνα.
Όταν ο βοηθός διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Σεράγεβο, Εμίρ Φιλίποβιτς, μελετούσε ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο, τον Ιούλιο του 2011 και εντόπισε τα μαύρα σημάδια από πατούσες σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου τις φωτογράφισε αμέσως προκειμένου να τις δείξει στους φοιτητές και να γελάσουν, ωστόσο δε περίμενε ότι το θέμα θα έπαιρνε τελικά τόσο μεγάλες διαστάσεις.
Ο Φιλίποβιτς έστειλε τη φωτογραφία στον συναδέλφο ιστορικό Έρικ Κβάκελ μέσω twitter, τον Σεπτέμβριο του 2012 και μέσα στους επόμενους μήνες το κουμπί του retweet πήρε φωτιά, κάνοντας το στιγμιότυπο με τις μελανωμένες πατούσες του βιβλίου, διάσημο παγκοσμίως
«Δεν είναι συχνό φαινόμενο ένας ερευνητής να συναντάει περίεργα πράγματα, ενώ μελετάει τα μονότονα και βαρετά αρχεία» είπε ο Φιλίποβιτς. «Αλλά όσο περισσότερος είναι ο χρόνος που ξοδεύει κάποιος μελετώντας τα χειρόγραφα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εντοπίσει διάφορα παράδοξα»
Κατά τη διάρκεια της έρευνας του Φιλίποβιτς, η οποία ξεκίνησε το 2008, έχει εντοπίσει παράξενους μύκητες, περίτεχνα διακοσμημένα αρχικά γράμματα λέξεων, τρύπες από σκουλήκια ή άλλα παράσιτα, ακόμα και προσεκτικά κατασκευασμένα υδατογραφήματα, ωστόσο η φωτογραφία με τις πατούσες της μεσαιωνικής γάτας του τράβηξε πολύ την προσοχή κι έτσι την μοιράστηκε με τους συναδέλφους του.
Η φωτογραφία τελικά θα ενταχθεί στο Διαδραστικό λεύκωμα της Μεσαιωνικής Παλαιογραφίας, μιας συλλογής από ασκήσεις μεταγραφής που προορίζονται να βοηθήσουν τους μαθητές να εκπαιδευτούν στη μελέτη και ανάγνωση χειρογράφων και στην αποκρυπτογράφηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...