Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο κήπος του Μονέ στο Giverny

Ο κήπος του Μονέ στο GivernyΟ κήπος του Μονέ στο Giverny

Ο Κλοντ Μονέ (Claude Monet), όπως ήδη θα γνωρίζετε, είναι γνωστό ότι ήταν ο ιδρυτής του Ιμπρεσιονισμού, ένας όρος που επινοήθηκε από τον τίτλο του πίνακα του «Impression, Sunrise» . Μια επίσκεψη στο σπίτι αλλά και στον κήπο του Μονέ θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αρκετά για την ζωή αλλά και για το έργο του διάσημου ζωγράφου. Ο Κήπος του Μονέ είναι διάσημος για τις κλαίουσες ιτιές, την υπέροχη λίμνη με τα νούφαρα και την περίφημη ιαπωνική γέφυρα.
Ο Μονέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1840, ωστόσο, η οικογένειά του μετακόμισε στη Χάβρη, όταν ήταν πέντε. Ο πατέρας του Μονέ ήθελε ο γιος του να εργαστεί στην επιχείρηση τροφίμων της οικογένειας, ευτυχώς όμως ο Μονέ επέλεξε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει καλλιτέχνης.
Τα γεγονότα που οδήγησαν τον Μονέ να μετακομίσει και να εγκατασταθεί στο Giverny έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως συμβαίνει και με πολλούς ζωγράφους, η επιτυχία δεν ήρθε εύκολα και το πρώτο μισό της ζωής του σημαδεύτηκε από φτώχεια, οικονομική πίεση αλλά και τον τραγικό θάνατο της Καμίλ, της πρώτης του γυναίκας. Από την άλλη πλευρά, είχε την τύχη να ταξιδέψει και να συναντηθεί με τον Ρενουάρ αλλά και με άλλους μεγάλους ζωγράφους στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αλλά και να μελετήσει τα έργα του Τζον Κόνσταμπλ και του Γουίλιαμ Τέρνερ όταν εργάστηκε στην Ολλανδία.

Ο κήπος του Μονέ στο Giverny
Μετά το θάνατο της Καμίλ, ο Μονέ παντρεύτηκε την Άλις Χoσκέντε της οποίας ο προηγούμενος σύζυγος ήταν ένας πλούσιος ιδιοκτήτης πολυκαταστημάτων και λάτρης  των τεχνών. Η Άλις που είχε ήδη έξι παιδιά από τον προηγούμενο γάμο, είχε πλέον να φροντίσει και τους δύο γιους του Μονέ, όταν πέθανε η Καμίλ. Το 1883 η οικογένεια μετακόμισε στο Giverny όπου νοίκιασαν ένα σπίτι και δύο στρέμματα από έναν τοπικό γαιοκτήμονα. Η θλίψη που ένιωθε ο Μονέ για τον θάνατο της Καμίλ τον οδήγησε να ορκιστεί ότι ποτέ ξανά δεν θα συναντούσε την φτώχεια στον δρόμο του. Έτσι εργάζονταν ακατάπαυστα για μια περίοδο κατά την οποία δημιούργησε μερικά από τα καλύτερα έργα του. Το 1890, ο Μονέ ήταν πλέον αρκετά πλούσιος για να αγοράσει το δικό του σπίτι και την γύρω περιοχή που πλέον βρίσκεται ο περίφημος κήπος του. Στον κήπο του ο Μονέ επιδόθηκε στην αγάπη του για τη φύση, την τέχνη και την κηπουρική.
Όταν στέκεστε στον κήπο του Μονέ, αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε μέσα σε κάποιον από τους πίνακες του. Άλλωστε αν δείτε τους πίνακες του κάπου θα συναντήσετε την ιαπωνική γέφυρα, τις κλαίουσες ιτιές και τα νούφαρα. ο Μονέ πέρασε 40 χρόνια ζωγραφίζοντας διάφορες πτυχές του κήπου του παίζοντας με το χρώμα και το φως.

Το σπίτι του Μονέ και τον κήπο του στο Giverny το επισκέπτονται περίπου  500.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που είναι ανοιχτό. Το ίδιο το Giverny είναι ένα πολύ όμορφο χωριό στην Βόρεια Γαλλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...