Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Φρίκη: Βρέθηκε ομαδικός τάφος παιδιών που θυσιάστηκαν σε τελετές

Φρίκη: Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος μωρών που θυσιάστηκαν σε τελετές [εικόνες]Σε τάφο 18 τετραγωνικών βρέθηκαν σκελετοί 80 μωρών που είναι τοποθετημένοι κυκλικά ενώ τριγύρω υπάρχουν κόκαλα και μουμιοποιημένα πτώματα 70 ακόμη ανθρώπων όλων των ηλικιών αλλά και σκελετοί ζώων.
Πάγωσε το χαμόγελο στα χείλη των αρχαιολόγων που ανακάλυψαν -άθικτο από την σκαπάνη και τους αρχαιοκάπηλους- Περουβιανό ναό 1000 ετών, μόλις 20 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα Λίμα. Ο ναός των 18 τετραγωνικών μέτρων έκρυβε ένα εξαιρετικά μακάβριο μυστικό.

Οι αρχαιολόγοι αντίκρισαν 80 σκελετούς παιδιών, ανάμεσά τους νεογέννητα μωράκια, με εμφανή σημάδια κακοποίησης που παραπέμπουν σε τελετές αιματηρών θυσιών στους θεούς.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως είτε πρόκειται για χώρος θυσιών, είτε για νεκροταφείο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από φυσικά αίτια αλλά σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση δεν δικαιολογούνται τα σοβαρά τραύματά τους.

Το περίεργο είναι πως εκτός από τους σκελετούς των παιδιών, στον ίδιο ναό βρέθηκαν μουμιοποιημένα πτώματα 70 ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών δίπλα στα οποία είχαν ταφεί σκυλιά, ινδικά χοιρίδια, ξύλινες ζωγραφισμένες μάσκες και κεραμικά αντικείμενα.

«Ένα παιδί είχε σκοτωθεί από ισχυρό χτύπημα στο κρανίο. Υπάρχουν επίσης παντού δείγματα φονικών για την εποχή επιδημιών και ασθενειών όπως ο καρκίνος και η σύφιλη», εξηγεί ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Βέλγος, Πέτερ Εκχουτ, στο περιοδικό Time για τον ναό που ήταν κρυμμένος κάτω από τα ερείπια της Pachacama και γλίτωσε το πλιάτσικο μετά την πτώση της κοινότητας (500 χρόνια πριν).

Η πόλη ευημερούσε από το 900 έως το 1470 μ.Χ όταν κατακτήθηκαν από τους Ίνκας αλλά μετά την λεηλασία των Ισπανών εγκαταλείφθηκε οριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...