Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η ιστορία του Κοκτέιλ


Για όσους ενδιαφέρονται για λίγη ιστορία, η λέξη cocktail έρχεται από τον 18ο αιώνα και σήμαινε κομμένη ουρά «κοκ τεϊλ», όρος που... αρχικά 
χρησιμοποιούνταν για τα μη καθαρόαιμα άλογα που τους έκοβαν την ουρά για να αναγνωρίζονται και αργότερα στα άλογα που έτρεχαν σε αγώνες.

Τα Cocktail αρχικά δημιουργήθηκαν στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας στα ‘κλαμπ κυρίων’ (Gentlemen’s clubs) όπου πειραματίζονταν με ποτά όπως το Sherry Cobbler – ένα μείγμα από sherry, Curacao, σιρόπι και γρεναδίνη το οποίο σερβιρόταν στα αθλητικά κύπελλα που είχαν κερδίσει.

Στην Αμερική, τα cocktail έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης ως μέσο για τη συγκάλυψη του αλκοόλ από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιδρομών. Δημιουργικοί μπάρμεν στα περίφημα «speakeasies» έφτιαχναν ποτά χρησιμοποιώντας όσο αλκοόλ ήταν διαθέσιμο.

Οι περιορισμοί της ποτοαπαγόρευσης ενέπνευσαν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν ένα νέο κερδοφόρο εμπόριο με ‘υγρά Σαββατοκύριακα’ (wet weekends) στην Κούβα όπου οι άνθρωποι ακόμη επιτρεπόταν να πίνουν ελεύθερα.

Στην Κούβα έχουν δημιουργηθεί πολλές παγκοσμίου φήμης συνταγές όπως για παράδειγμα το Cuba Libra. Ενώ αυτά συνέβαιναν στην Αμερική, σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαπλωνόταν η δημιουργία νέων cocktail όπως το Bloody Mary και το Side Car.

Με την άρση της ποτοαπαγόρευσης το 1933 οι δημιουργικοί μπάρμεν από τα «speakeasies» είχαν πολύ ζήτηση και σε πολλούς προσφέρθηκαν θέσεις εργασίας σε κορυφαία ξενοδοχεία και μπαρ όπου φτιάχνονταν ποτά σαν τα Martini, Gin Fizz, Americano, Tom Collins και Manhattans.

Ακόμη και σήμερα, ενώ οι μπάρμεν αναζητούν συνεχώς νέα και διαφορετικά γευστικά ερεθίσματα, οι κλασικές συνταγές είναι αυτές που παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις και εμφανίζονται συχνότερα στα μενού για cocktail παγκόσμια. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι αυτές οι συνταγές αποτελούν τον πυρήνα της γκάμας των ‘έτοιμων για σερβίρισμα’ Coppa Cocktails. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...