Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Νεύτωνας, Η αρχή του σήμερα


Σωτήριο έτος 1642 μ. Χ. Έρχεται στην ζωή ο άνθρωπος που μέσα σε περισσότερο από ογδόντα χρόνια έμελε να αλλάξει τον ρου της Επιστήμης και της Ιστορίας. Ο Ισαάκ Νεύτων, γόνος φτωχής οικογένειας , αποτέλεσε σε λίγα μόλις χρόνια το μήλο της έριδος για τους συγχρόνους του μα και «αντικείμενο» μελέτης για τους μεταγενέστερούς του. Όντας πολυπράγμων, ασχολήθηκε εκτενέστατα με διάφορους τομείς, κυριότεροι των οποίων η Φυσική , η Θεολογία και η Αλχημεία.
Newton 1

Ο ίδιος αναφέρει :«Αν όντως κοίταξα μπροστά από την εποχή μου, αυτό συνέβη επειδή στεκόμουν σε πλάτες γιγάντων» . Πράγματι , αν αναλογιστούμε τον ατελείωτο χρόνο που διέθεσε στην μελέτη χειρογράφων προγενέστερων του όπως ο Γαλιλαίος ο Κέπλερ , ο Ντεκάρτ και άλλων, αλλά και την προσωπική του επαφή με τους Locke και Boyle, καθίσταται σαφής η μεγάλη ώθηση που έλαβε από αυτούς για την υλοποί-ηση του έργου του χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως ο ίδιος από μόνος του δεν ήταν… «Γίγαντας»!
Στα 24 του παρουσιάζει το calculus , μια μαθηματική διατριβή , ενώ στα 27 του σε διάρκεια μόλις 2 ετών ολοκληρώνει το μεγάλο του έργο Principia.Το τελευταίο από-τέλεσε την πρώτη ουσιαστικά μαθηματική εξήγηση της Φύσης , μια ανεκτίμητη πα-ρακαταθήκη για το έναυσμα της Επανάστασης των επόμενων αιώνων της Λογικής. Νόμοι κίνησης, δυναμική και ενεργειακή ανασκόπηση , ανώτερα μαθηματικά , με λίγα λόγια τα πιο βασικά εργαλεία για τους «χτίστες» της Νέας Φυσικής ή μάλλον της Νέας Εποχής , και όλα αυτά δημιούργημα ενός… του Νεύτωνα!
Newton-2

Βαθιά θρησκεύομενος κατά πολλούς , φίλεργος και απόμακρος , ιδιοφυής και αλα-ζόνας με πολυτάραχη προσωπική ζωή , κατέκτησε την θέση του στο Πάνθεον της Ε-πιστήμης σίγουρα όχι άδικα. Εν συντομία ,ο Ισαάκ Νεύτωνας αποτέλεσε και αποτε-λεί μία από τις πιο μεγάλες προσωπικότητες της κοινωνίας των φυσικών και μαθημα-τικών , «πατέρα» της σύγχρονης Χημείας και τελικά έναν από τους μεγαλύτερους….. μύστες της ανθρωπότητας. Ασπάζομαι, λοιπόν, τα λόγια του Keynes :
«Ο Νεύτων δεν ήταν ο πρώτος μεγάλος του αιώνα της Λογικής. Ήταν ο τελευταίος των μάγων, ένα μεγάλο μυαλό ο οποίος κοίταξε τον ορατό και πνευματικό κόσμο με το ίδιο βλέμμα που τον κοίταξαν οι θεμελιωτές του πολιτισμού μας 10.000 χρόνια πριν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...