Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τα οικιακά αντικείμενα που μπορούν να εκραγούν.

Μπορεί το σπίτι να είναι το καταφύγιo του καθενός, παρέχοντας την απαιτούμενη ασφάλεια στον ιδιοκτήτη του, αλλά στην πραγματικότητα 
υπάρχουν τουλάχιστον 16 οικιακά αντικείμενα, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να…εκραγούν. Και στ αριθμό αυτό, δε συγκαταλέγονται οι «συνήθεις «ύποπτοι», δοχεία καυσίμων, διαρροές κ.λπ.

Βέβαια, αν και όλα τα αντικείμενα που αναφέρονται παρακάτω, έχουν δυνητικά «εκρηκτική δράση», άρα είναι επικίνδυνα, αυτό αυτόματα δε σημαίνει, ότι η λίστα πρέπει να λειτουργήσει ως οδηγός γ το σπίτι σας. Ορισμένες περιπτώσεις δε, είναι κάπως...ακραίες.

1. Θερμοσίφωνας

Κλασική η ιστορία του θερμοσίφωνα. Αν και από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες συσκευές στο σπίτι, ο θερμοσίφωνας θα μπορούσε να είναι ένας εν δυνάμει εκρηκτικός μηχανισμός. Εάν η βαλβίδα και ο θερμοστάτης του θερμαντήρα «καούν» ταυτόχρονα, τότε ο θερμοσίφωνάς σας έχει τη δυνατότητα να απογειωθεί σαν ένα διαστημικό λεωφορείο. Το ίδιο ισχύει και για τα μπόιλερ.

2. Δοχεία αποθήκευσης τροφίμων με χαλασμένα τρόφιμα

Αν αφήσετε αποφάγια σε ένα σφραγισμένο δοχείο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αέρια από την αποσύνθεση των τροφίμων, που μπορούν να δημιουργηθούν, είναι ικανά να ανατινάξουν το… καπάκι.

3. Ψητές πατάτες

Πριν αποφασίσετε να μαγειρέψετε τις πατάτες σας, θυμηθείτε να τρυπήσετε τη φλούδα τους, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

4. Γλόμπος

Μια λάμπα (γλόμπος) είναι σαν ένας κενός σωλήνας και στην πραγματικότητα εκρήγνυται, όταν σπάει. Μάλιστα, σε περίπτωση που μία σταγόνα νερού πέσει πάνω σε μία ζεστή λάμπα, μπορεί να προκληθεί έκρηξη, γι' αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγεται η επαφή.

5. Μπύρα

Ένα μπουκάλι μπύρας ξεχασμένο στην κατάψυξη μπορεί να αποτελέσει αιτία έκρηξης. Μάλιστα, αν το μπουκάλι είναι γυάλινο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

6. Γκαζάκια και εντομοκτόνα

Αν αφήστε ένα γκαζάκι ή ένα δοχείο από εντομοκτόνο κοντά σε υψηλή θερμοκρασία ή σε άμεση επαφή με τον ήλιο, ενδέχεται να προκληθεί έκρηξη. Μάλιστα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα αφήνετε σε αυτά τα σημεία, έστω και αν έχουν αδειάσει. Το ίδιο ισχύει και για τους αναπτήρες, φυσικά.

7. Ηλεκτρικές συσκευές

Ένα βραχυκύκλωμα είναι ικανό να «εκτοξεύσει» τις ηλεκτρικές σας συσκευές. Για να το αποφύγετε, καλό θα είναι να τις βγάζετε από την πρίζα ή να κλείνετε τους γενικούς διακόπτες, αφού τις χρησιμοποιήσετε.

8. Μπουκάλια αναψυκτικού

Αν ανακινήσετε ένα μπουκάλι, που περιέχει ανθρακικό, μία μικρή έκρηξη δε θα τη γλιτώσετε. Εξάλλου, όλοι σχεδόν το έχουμε βιώσει αυτό.

9. Ξυλόσομπα

Πολλοί ιδιοκτήτες, που για οικονομικούς κυρίως λόγους, είχαν επιλέξει να χρησιμοποιούν ξυλόσομπα και να καίνε ξύλα αμφιβόλου ποιότητας, ενδεχομένως να έζησαν την εμπειρία μιας έκρηξης, η οποία δημιούργησε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο.

10. Καπάκι κουζίνας

Το γυάλινο καπάκι της κουζίνας (αυτό που προστατεύει τις εστίες) μπορεί εύκολα, αν ξεχάσετε την εστία αναμμένη και το καπάκι κατεβασμένο, να εκραγεί. Ένα δυνατό μπαμ είναι ικανό, όχι μόνο να σας τρομάξει αλλά και να σας τραυματίσει, αν βρεθείτε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο.

11. Φορητή δεξαμενή προπανίου για το barbeque

Όταν μιλάμε για εκρηκτικές...γεύσεις σίιγουρα δεν εννοούμε αυτό. Οι ψησταριές barbeque όσο ιδανικές είναι για το κρέας και τα ψητά λαχανικά σας, τόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν, αν δεν προσέξετε.

12. Αλεύρι

Το απλό κλασικό αλεύρι μπορεί στα χέρια των «ειδικών» να μετατραπεί σε μία βόμβα πρώτης …τάξεως. Μάλιστα, μερικές από τις πιο καταστροφικές και θανατηφόρες εκρήξεις σημειώθηκαν σε αλευρόμυλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκρηξη το 1878 στον μεγαλύτερο αλευρόμυλο των ΗΠΑ, στο Washburn της Μινεάπολης.

13. Νερό με καυτό λάδι

Θα έχετε δει όλοι σας, ότι αν ρίξετε μία σταγόνα νερό σε καυτό λάδι, αυτό θα αρχίσει να πετάγεται παντού. Καλό θα είναι να μην ελέγχετε τη θερμοκρασία του λαδιού με αυτόν τον τρόπο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείτε. Το τηγάνισμα εξάλλου είναι επικίνδυνο… σπορ.

14. Εσπρεσιέρα

Η φράση, «Μην αφαιρείτε τη μονάδα του φίλτρου, όταν βρίσκεται υπό πίεση», είναι μία καλή συμβουλή που πρέπει να τηρείτε. Και αν σας μπαίνουν ιδέες, απλά αναλογιστείτε, ότι η μηχανή του εσπρέσο είναι αρκετά ακριβή για να την «θυσιάσετε» στο βωμό... της περιέργειάς σας.

15. Γυαλί

Αρκετοί γνωρίζουν, ότι εάν βάλουν καυτό υγρό σε ένα παγωμένο ποτήρι (ή το αντίθετο) το γυαλί θα σπάσει, προκαλώντας μία μικρή έκρηξη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή βέβαια, γιατί μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά.

16. Μπαταρίες

Πολλές μπαταρίες είναι δυνητικά εκρηκτικές ύλες. Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις που αναγράφουν, αναφορικά με το πού πρέπει να τις πετάτε όταν τελειώσουν, είναι περισσότερο από μία απλή ένδειξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...