Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

10 υπόγειες πόλεις

Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε ακούσει για ιστορίες ανθρώπων που ζουν σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία, σε σπηλιές ή σε στοές του μετρό. Οι υπόγειες πόλεις όχι απλά υπήρξαν αλλά μάλιστα άνθισαν!


10. Υπόγειο Πεκίνο


Αρχίζοντας το 1969 και συνεχίζοντας για μια δεκαετία, ο Μάο Τσε Τουνγκ διέταξε την κατασκευή ενός καταφυγίου για την σοσιαλιστική κυβέρνηση. Βρίσκεται κάτω από το Πεκίνο και εκτείνεται σε μια απόσταση 30 χλμ. Η τεράστια πόλη χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Σινο-Σοβιετικού πολέμου του 1969.

Μέσα στην πόλη υπήρχαν καταστήματα, εστιατόρια, σχολεία, θέατρα, κουρεία, μέχρι μια πίστα για ρόλερ! Διέθετε επίσης πάνω από 1.000 καταφύγια για αεροπορική επιδρομή και μπορούσε να φιλοξενήσει το 40% των κατοίκων του Πεκίνου.

Εικάζεται πως κάθε σπίτι είχε μια μυστική πόρτα που οδηγούσε στην υπόγεια πόλη. Το 2000, η πόλη άνοιξε για το ευρύ κοινό σαν τουριστικό αξιοθέατο και κάποια από τα καταφύγια χρησιμοποιούνται σαν ξενώνες.


9. Setenil de las Bodegas, Ισπανία


Το Setenil de las Bodegas -σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις του θέματος- συνεχίζει να κατοικείται από 3.000 κατοίκους. Τα σπίτια χρησιμοποιούν τα βράχια των βουνών που περιβάλουν την πόλη -δεν είναι υπόγεια.


8. Moose Jaw, Σασκάτσουαν, Καναδάς


Ο χειμώνας εκεί διαρκεί πάρα πολύ. Γι' αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν πολλά τούνελ κάτω από την πόλη για να μπορούν οι εργάτες να κυκλοφορούν σε πιο ζεστές καταστάσεις. Σύντομα, αυητό το υπόγειο δίκτυο χρησιμοποιήθηκε για παράνομους σκοπούς.

Γκάνγκστερ και λαθρέμποροι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα τούνελ, κατά την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης. Σύντομα το υπόγειο δίκτυο έγινε μικρό Λας Βέγκας, με πόρνες, ναρκωτικά, τζόγο και ποτά. Λέγετε πως ο Αλ Καπόνε ήταν αναμεμειγμένος σε όλο αυτό και τα τούνελ απέκτησαν το παρατσούκλι "The Chicago Connection".


7. Η Πόλη των Θεών, Γκίζα


Είναι το μόνο από τα αρχαία θαύματα που υπάρχει ακόμα. Πιστεύεται πως κάτω από τις πυραμίδες υπάρχει ένα απίστευτο δίκτυο στοών και δωματίων.

Το 1978, ερευνητές άρχισαν να χαρτογραφούν ένα τεράστιο σύμπλεγμα που το αποκαλούν "μητρόπολη". Γνωστή σαν η "Πόλη των Θεών", ακόμα καλύπτεται με μυστήριο. Δεδομένου πως βρίσκεται κάτω από ένα από τα πιο ιστορικά μέρη του κόσμου, μάλλον θα αργήσει η ανακάλυψη του μυστικού της. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως όλο αυτό πρόκειται για "παραμύθι" και η υπόγεια πόλη δεν υπάρχει.


6. Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ


Κάτω από μια από τις πιο μεγάλες πόλεις του Ειρηνικού βρίσκονται οι Στοές της Σαγκάης(Shanghai Tunnels). Βρίσκονται κάτω από την Chinatown και χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά αγαθών και -όπως λένε κάποιοι- ανθρώπων. Χάρη σ' αυτό το τεράστιο υπόγειο οικοδόμημα, το Πόρτλαντ απέκτησε τη φήμη του χειρότερου μέρους στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ για το "Shanghaiing" -απαγωγές ανθρώπων και δουλεία.

Οι στοές είναι γνωστές και σαν Απαγορευμένη Πόλη και πιστεύεται πως έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες παράνομες πράξεις όπως η πορνεία.


5. Τα Ορυχεία Άλατος του Wieliczka, Πολωνία


Τα ορυχεία άλατος της πόλης Wieliczka χτίστηκαν τον 13ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν μέχρι και το 2007. Μέσα στα ορυχεία υπήρχαν αγάλματα, εκκλησίες και ένα καθεδρικός.

Το ορυχείο έχει μήκος 300 χλμ και υπάρχει μια υπόγεια λίμνη. Κατά τη διάρκεια Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί τα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή πυρομαχικών.


4. Coober Pedy, Αυστραλία


Και το Coober Pedy ακόμα κατοικείται από πάνω από 1.600 κατοίκους. Είναι η πόλη που εξορύσσεται το περισσότερο οπάλι παγκοσμίως. Τα σπίτια της πόλης ονομάζονται "dugouts" (λάκκοι) και κατασκευάστηκαν υπογείως λόγω της αφόρητης ζέστης στην επιφάνεια και του φόβου των ντίγκο (αγριόσκυλα) και των ντόπιων ιθαγενών.

Το 1915 ανακαλύφθηκε πρώτη φορά οπάλι στην περιοχή και από τότε κατοικείται η πόλη συνεχώς. Στην υπόγεια πόλη υπάρχουν καταστήματα, μπαρ, εκκλησία και κοιμητήριο.


3. Kish, Ιράν


Κάτω από το Kish υπάρχει μια μυστηριώδης πόλη που δεν έχει καν όνομα. Κάποιοι την αποκαλούν Kariz, αλλά οι περισσότεροι απλά σαν την υπόγεια πόλη του Kish. Η πόλη είναι πάνω από 2.500 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν σύστημα υδροδότησης.


2. Καππαδοκία, Τουρκία


Η Καππαδοκία είναι γνωστή για τις υπόγειες πόλεις της. Στο παρελθόν σας είχαμε παρουσιάσει το Derinkuyu. Θεωρείται πως αποτελείται από επτά υπόγεια επίπεδα και πιστεύεται πως κατοικούνταν από χιλιάδες κατοίκους. Στο Derinkuyu υπήρχαν καταστήματα και εκκλησίες, αμπελώνες και σχολεία. Πιστεύεται πως χρησιμοποιούνταν σαν κρύπτες των Χριστιανών για να γλυτώσουν από τους Ρωμαίους.


1. Η μυστική Αγγλική πόλη Burlington


Ενώ πολλοί έχουν ακουστά το όρος Cheyenne, την υπόγεια κυβερνητική πόλη των ΗΠΑ, ελάχιστοι γνωρίζουν πως υπάρχει κάτι ανάλογο και στην Αγγλία. Το κωδικό όνομα της είναιBurlington και κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1950 σαν καταφύγιο της Βρετανικής κυβέρνησης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Το Burlington χτίστηκε σε ένα παλιό λατομείο, καλύπτει έκταση 1 τετ. χλμ και μπορεί να στεγάσει μέχρι και 4.000 αξιωματούχους. Όχι όμως και τις οικογένειες τους! Διαθέτει 95 χλμ δρόμων, σιδηροδρομικό σταθμό, νοσοκομεία, υπόγεια λίμνη, υδραγωγείο, και μια παμπ. Επίσης διαθέτει στούντιο το BBC απ' όπου ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να αναγγείλει διάγγελμα, σε όποιον τελικά έχει επιζήσει. Το Burlington διατηρούνταν σε λειτουργία μέχρι και το 1991 όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...