Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το πρώτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα του κόσμου


Εξαρτάται από το αντιλαμβάνεται κανείς το "αυτοκίνητο".



Το 1869, η Ιρλανδή επιστήμονας Mary Ward επέβαινε σε ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο φτιαγμένο από τις ξαδέρφες της. Καθώς βρισκόντουσαν στο δρόμο, η Ward πετάχτηκε από το κάθισμα της και έπεσε στις ρόδες του οχήματος. Μια από τις ρόδες την πάτησε και της έσπασε το σβέρκο, σκοτώνοντας την επί τόπου.

Η πόλη του Οχάιο ισχυρίζεται πως εκεί συνέβη το πρώτο ατύχημα με βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Το 1891, ο μηχανικός James Lambert οδηγούσε μια από τις εφευρέσεις του, ένα πρόωρο βενζινοκίνητο όχημα, όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Επιβαίνοντας ήταν και ο James Swoveland. Το όχημα χτύπησε μια ρίζα δέντρου που προεξείχε από το έδαφος. Ο Lambert έχασε τον έλεγχο και το όχημα συνετρίβη σε ένα φανάρι. Και οι δυο άντρες τραυματίστηκαν ελαφριά.

Το πρώτο ατύχημα με πεζό και αυτοκίνητο συνέβη μερικά χρόνια αργότερα. Το 1896, η Bridget Driscoll κατέβαινε από ένα ταξί στο Λονδίνο και χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Arthur Edsall. Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυσσε εκείνο το όχημα ήταν 6 χλμ/ ώρα! Αμέσως συνελήφθη ο Edsall αλλά ο θάνατος της Driscoll θεωρήθηκε ατύχημα και αφέθηκε ελεύθερος. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώμα ευχήθηκε "τέτοιο πράγμα να μη συμβεί ποτέ ξανά". Την ίδια χρονιά, ένας ποδηλάτης σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στη Νέα Υόρκη.

Ο πρώτος θάνατος οδηγού απ΄σύγκρουση -χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν αυτός της Ward- συνέβη το 1898, όταν ο Άγγλος Henry Lindfield και ο γιος του οδηγούσαν από το Μπράιτον στο Λονδίνο. Ενώ έφταναν στο τέλος του ταξιδιού τους, ο Lindfield έχασε τον έλεγχο του οχήματος ενώ κατέβαινε ένα λόφο. Έπεσαν σε έναν φράχτη και ο Lindfield εκτοξεύτηκε από το κάθισμα του πριν το όχημα πέσει πάνω σε δέντρο και εγκλωβιστεί το πόδι του. Ο γιος του δεν έπαθε τίποτα και έφυγε να βρει βοήθεια. Στο νοσοκομείο, οι γιατροί έκοψαν το πόδι του Lindfield, ο οποίος παρέμεινε αναίσθητος και την επόμενη μέρα πέθανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...