Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

10 καταθλιπτικές ιστορίες από το Τείχος του Βερολίνου

Το Τείχος του Βερολίνου είχε μήκος 155 χλμ. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι -κάποιοι προσμετρώντας και τα θανατηφόρα ατυχήματα τα ανεβάζουν στα 238- μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, σκοτώθηκαν από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας.

Στα 38 χρόνια της χρήσης του ήταν αμέτρητες οι απόπειρες που έγιναν για να το περάσουν. Δείτε 10 από τις πιο καταθλιπτικές ιστορίες σχετικά με αυτούς που απέτυχαν να το περάσουν.


10. Ο νεαρός που πέθανε σε κοινή θέα


Ο 18χρονος Peter Fechter απλά ήθελε να γευτεί τον ελεύθερο αέρα του Δυτικού Βερολίνου. Το σχέδιο του απλό: αυτός και ένας φίλος του θα περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, θα έτρεχαν μέσα από την "ζώνη του θανάτου" και θα πηδούσαν το Τείχος προς την ελευθερία. 

Ο φίλος του τα κατάφερε, ο Peter όμως πυροβολήθηκε στη λεκάνη από έναν φρουρό και έπεσε μόλις λίγα εκατοστά πριν το στόχο του. Οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν πάρα πολλοί, μεταξύ αυτών στρατιώτες και δημοσιογράφοι από το Δυτικό Βερολίνο. Ο Peter κείτονταν μέσα σε αγωνία πάνω από μια ώρα, ενώ ο κόσμος λίγα μόλις μέτρα μακριά του δεν μπορούσε να τον βοηθήσει και απλά στέκονταν εκεί να τον βλέπουν να πεθαίνει. Όταν τελικά πέθανε, ένας Ανατολικογερμανός στρατιώτης σήκωσε το άψυχο κορμί και το μετέφερε πίσω στην Ανατολική Γερμανία μέσα σε μάταιες αποδοκιμασίες.


9. Το Τούνελ του Θανάτου

Πολλοί διέφυγαν από την Ανατολική Γερμανία μέσα από τούνελ κατά τη διάρκεια της χρήσης του Τείχους. Το να μπει όμως κάποιος στην Ανατολική Γερμανία από τούνελ ήταν σχεδόν ανήκουστο. Αυτό ακριβώς έκαναν δυο άντρες μια μέρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βοηθήσουν τις οικογένειες τους να φύγουν στη Δύση.

Όταν έφτασαν στο Ανατολικό Βερολίνο, τους περίμεναν ένοπλοι φρουροί. Ένας συγγενής μιας από τις συζύγους, τους πρόδωσε. Ο ένας σκοτώθηκε επί τόπου και ο άλλος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή. Η σύζυγος του τον χώρισε ενώ ήταν έγκλειστος. 


8. Τα παιδάκια που πνίγηκαν

Όταν ο 6χρονος Andreas Senk σπρώχτηκε κατά λάθος στο νερό από έναν φίλο του σε ένα πάρτι, αρχικά φάνηκε πως ήταν τυχερός. Το σημείο που έπεσε στο νερό φυλασσόταν από πολλούς στρατιώτες σε λέμβους.

Αλλά καμία απόπειρα από τους Ανατολικογερμανούς δεν έγινε για να σωθεί ο μικρός. Απεναντίας, εμπόδισαν έναν Δυτικογερμανό να σώσει το παιδί. Τέσσερα ακόμα παιδιά πνίγηκαν με παρόμοιο τρόπο.


7. Το μετάλλιο για την Υποδειγματική Υπηρεσία στα Σύνορα


Το πιο διάσημο από τα μετάλλια που λάμβαναν οι στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Τείχος ήταν αυτό για την Υποδειγματική Υπηρεσία στα Σύνορα.

Πρόκειται στην ουσία για ένα άτιμο μετάλλιο μιας και δινόταν σε όσους είχαν σκοτώσει άοπλους πολίτες. Για παράδειγμα, ο στρατιώτης που σκότωσε τον 40χρονο Ernst Munst, του απονεμήθηκε το μετάλλιο επειδή "χειρίστηκε το όπλο του τέλεια και το χρησιμοποίησε αριστοτεχνικά", σκότωσε δηλαδή τον άοπλο πολίτη με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Σχεδόν κανένας φρουρός δεν διώχτηκε μετά την Πτώση του Τείχους. Ο φρουρός που σκότωσε τον Walter Kittel καταδικάστηκε με διετή αναστολή.


6. Τα κουνέλια του Βερολίνου

Πολλά κουνέλια ρίχτηκαν στη Ζώνη του Θανάτου. Εκεί -χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση- αναπαράχθηκαν ελεύθερα. Όταν όμως έπεσε το Τείχος εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια ή ποδοπατήθηκαν από τους επιτέλους ελεύθερους Γερμανούς που θα έβρισκαν ξανά τους δικούς τους. Κάποια κρύφτηκαν σε θάμνους αλλά τελικά πέθαναν από ασιτία.


5. Ο επιμελής φοιτητής


Ο 20χρονος Bernd Lünser ήταν φοιτητής σε ένα πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Όταν ανεγέρθηκε το Τείχος αποκλείστηκε από το Πανεπιστήμιο του. Θέλοντας να συνεχίσει την εκπαίδευση του, ο Bernd σχεδίαζε να ανέβει σε κάποια σκεπή και με σχοινί από ρούχα να περάσει στη Δυτική Γερμανία.

Αλλά τον πήραν είδηση οι φρουροί. Ο Bernd, παλεύοντας μαζί τους φώναξε για βοήθεια προς τη Δυτική Γερμανία. Αμέσως από την άλλη μεριά φτιάχτηκε ένα δίχτυ για να πέσει ο Bernd. Η πάλη του με τους φρουρούς έκανε τον Bernd να χάσει το άλμα για λίγα μέτρα και σκοτώθηκε επιτόπου.


4. Οι μοναχικές κηδείες


Το Τείχος χώρισε πολλές οικογένειες. Οι κανόνες όριζαν πως αν κάποιος πέθαινε ενώ προσπαθούσε να περάσει το Τείχος, απαγορευόταν στους συγγενείς να παραβρεθούν στην κηδεία του. Ο νεκρός θαβόταν ανώνυμος, όπως συνέβη με τον Klaus Brueske.


3. Οι στρατιώτες που προσπάθησαν να είναι φιλικοί

Μια ομάδα παιδιών ζήτησε από κάποιους στρατιώτες να τους δείξουν τα όπλα τους. Εκείνοι, φιλικά τους εξήγησαν πως δουλεύουν. Αλλά, ένα από τα όπλα εκπυρσοκρότησε και χτύπησε τον 13χρονο μαθητή Wolfgang Glöde. Το τι απέγινε ο Στρατιώτης K είναι άγνωστο.


2. Το άγνωστο θύμα


Οι ταυτότητες των θυμάτων του Τείχους είναι γνωστές σήμερα μετά από έρευνες. Μόνο ένα θύμα δεν έχει ταυτοποιηθεί. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως πνίγηκε σε κοινή θέα και ποτέ κανένας δεν ζήτησε το πτώμα του.


1. Η μητέρα που έπνιξε το παιδί της

Είναι σχεδόν άγνωστος ο λόγος που ώθησε την Ingrid και τον Klause H. να φύγουν από την Ανατολική Γερμανία.

Ενώ ήταν κρυμμένοι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, ο μικρός γιος του, Holger, άρχισε να κλαίει. Φοβούμενη μήπως τους ακούσει κανένας φρουρός, η Ingrid προσπάθησε να πνίξει τα κλάματα του μωρού με το χέρι της. Δεν ήξερε όμως πως ο Holger έπασχε από βρογχίτιδα και δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τη μύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...