Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η ζωή της "Μάγισσας της Γουόλ Στριτ"



Στο γύρισμα του 20ου αιώνα, στην Γουόλ Στριτ έβλεπαν συχνά τα βράδια μια ηλικιωμένη γυναίκα να περιφέρεται μόνη της. Ήταν μαυροφορεμένη, αλλά το φόρεμα της ήταν κουρέλι. Μαζί της είχε πάντα ένα βαλιτσάκι που το περιεχόμενο του ήταν αξιοθρήνητη τροφή. Συνήθως, κρακεράκια ή ξηρό πλιγούρι βρώμης. Όλη την αποκαλούσαν "η Μάγισσα της Γουόλ Στριτ".

Ήταν η Hetty Green, και άξιζε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια (σημερινή ισοτιμία)!

Φτιάχνοντας την αμύθητη περιουσία
Η Hetty -γεννημένη το 1834- ήταν γόνος μιας εύπορης οικογένειας. Ήταν μοναχοκόρη αλλά η μητέρας φιλάσθενη και δεν μπορούσε να την μεγαλώσει, κάτι που έκαναν ο πατέρας και ο παππούς της. Της έμαθαν να χειρίζεται έξυπνα τα χρήματα από νεαρή ηλικία, να διαβάζει εκθέσεις της αγοράς, λες και ήταν παραμυθάκια για μικρά παιδιά.

Η Hetty ήταν χρηματοδότης. Τα γράμματα της ήταν τσαπατσούλικα και έκανε πολλά ορθογραφικά λάθη, αλλά ήξερα πολύ καλά τους αριθμούς. Και το σημαντικότερο, ήξερε να τα αυξάνει. Επέβλεψε διαπραγματεύσεις ακίνητων, αγόρασε και πούλησε σιδηρόδρομους και έδωσε δάνεια. Ήταν ιδιαίτερα έμπειρη στο να ευημερεί με την πτώση των άλλων. Αγόραζε μετοχές που έπεφταν, απέκλειε ιδιοκτησίες, ακόμα και ολόκληρες τράπεζες, ολόκληρες πόλεις, με τεράστια δάνεια. Κάποιοι την έβλεπαν σαν πανέξυπνη άλλοι σαν ανήλεο "καρχαρία" δανείων. Ο Collis P. Huntington, ο άνθρωπος που έφτιαξε το Central Central Pacific Railroad την ονόμαζε, "τίποτα περισσότερο από μια δοξασμένη ενεχυροδανειστή."

Το θράσος της ήταν εμφανές από νωρίς. Όταν η θεία της, Sylvia Howland, πέθανε το 1868 και άφησε 2 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες, η Hetty εξαγριώθηκε. Αμφισβήτησε δικαστικά τη διαθήκη, παρουσιάζοντας μια άλλη προγενέστερη και με την οποία τα πάντα έμεναν σ' αυτήν. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η υπογραφή της Sylvia ήταν ψεύτικη και η Hetty έχασε τη δίκη. Ήταν μια από τις λίγες ήττες της.

Σκληρή αγάπη
Δεν εμπιστευόταν τους άντρες γιατί πίστευε πως περιβαλλόταν από προικοθήρες. Είχε φτάσει τα 33 όταν κάποιος πλούσιος την ζήτησε σε γάμο. Ήταν ο Edward Henry Green, με τον οποίον έκανε δυο παιδιά, τον Ned και τη Sylvia. Ο Edward όμως δεν ήταν τόσο καλός στα οικονομικά όσο εκείνη. Αν και η ίδια προσπάθησε να κρατήσει ξεχωριστές τις περιουσίες τους, οι τράπεζες τότε χρησιμοποιούσαν τα χρήματα της σαν να ήταν δικά του. Η Hetty το σταμάτησε και ο Edward έφυγε από το σπίτι. Τα οικονομικά του κατέρρευσαν και στις τελευταίες μέρες του η Hetty τον περιμάζεψε. Όταν εκείνος πέθανε φόρεσε μαύρα για χρόνια, κάνοντας την εμφάνιση της στην Γουόλ Στριτ ακόμα πιο τρομακτική.

Οι χαρές της μητρότητας
Τα δύο τους παιδιά δεν χάρηκαν την μητρική παρουσία. Η Sylvia δεν ήταν όμορφη. Ήταν κακοντυμένη και είχε λίγους φίλους. Βρισκόταν στη σκιά της μητέρας της. Κοιμόταν δίπλα της σε μια κουκέτα σε όποιο νοικιασμένο δωμάτιο τύχαινε να ζουν. Ο Ned υπέφερε ακόμα περισσότερα. Στην εφηβεία του χτυπήθηκε από ένα παιδί που οδηγούσε ένα καρότσι που έσερνε ένα σκυλί του Αγίου Βερνάρδου. Ο Ned ήταν ήδη από πριν κουτσός, αλλά μετά το ατύχημα χρειαζόταν ιατρική περίθαλψη. Η Hetty τον πήγε σε μια δωρεάν κλινική. Δυστυχώς, η Hetty ήταν διάσημη και οι γιατροί ζήτησαν αμοιβή.

Έτσι αποφάσισε πως το πόδι θα θεραπευόταν από μόνο του με τον καιρό, ειδικά με τα δικά της γιατροσόφια. Το πόδι του Ned χειροτέρεψε, μέχρι που, μετά από μια πτώση από σκάλες, ο πατέρας του συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος και κάλεσε γιατρό. Το πόδι ακρωτηριάστηκε. Εννοείτε πως πλήρωσε ο πατέρας του.

"Ένα μάτσο κλέφτες!"
Η ιατρική λιτότητα της Hetty χτύπησε και την ίδια. Μετά από 20 χρόνια που έπασχε από μια κήλη, επέτρεψε στον Dr. Henry S Pascal να την εξετάσει. Όταν ξεντύθηκε και έμεινε με το "παλιό και πενταβρώμικο" εσώρουχο της, ο Pascal είδε πως υπέφερε όντως από σοβαρή, διογκωμένη κήλη. Η λύση της ήταν να χώσει ένα ραβδί στην κήλη, να το κρατάει εκεί με το εσώρουχο της και πιέζοντας το με το πόδι της. Ο γιατρός της είπε πως χρειαζόταν άμεση επέμβαση. Όταν της είπε πως θα της κόστιζε 150 δολάρια, ντύθηκε και έμπηξε ξανά το ραβδί στο εσώρουχο της.

"Όλοι ίδιοι είστε! Ένα μάτσο κλέφτες!" ούρλιαξε και έφυγε.

Οι παραξενιές της αυξήθηκαν καθώς μεγάλωνε. Άλλαζε σπίτι πολύ συχνά, πηγαίνοντας από το μικρό στο μικρότερο και χωρίς θέρμανση. Έτσι προσπαθούσε να κρυφτεί από την εφορία, τον Τύπο, αλλά και από τους επίδοξους απαγωγείς. Όταν έμενε σε κάποιο άγνωστο μέρος, κοιμόταν με ένα πιστόλι το χέρι που το είχε δεμένο με σχοινιά ενώ στη μέση της είχε μια αλυσίδα με τα κλειδιά τραπεζών.

"Με αποκαλούν κλειστή, κακή και τσιγκούνα"
Καθώς γερνούσε της άρεσε να δίνει διαλέξεις. Οι συνεντεύξεις της ήταν ο μόνος τρόπος να ακούσει κανείς τη "μάγισσα" να υπερασπίζεται τον εαυτό της. "Δεν είμαι σκληρή", είπε κάποτε. "Αλλά επειδή δεν έχω γραμματέα να ανακοινώνει τις αγαθοεργίες μου συνέχεια με αποκαλούν κλειστή, κακή και τσιγκούνα. Είμαι Κουακέρ και προσπαθώ να ζω με τα δόγματα της πίστης μου. Για αυτό είμαι έτσι ντυμένη και ζω έτσι."

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών, το 1916. Ο Ned προσπάθησε να την κάνει να φαίνεται καλή. Έκανε στο όνομα της πολλές φιλανθρωπίες, αν και καμία δεν κατονομάστηκε.

Παιδιά επαναστάτες
Ο Ned και η Sylvia ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια όταν πήραν το μερίδιο από την κληρονομιά. Η Sylvia, παντρεύτηκε και έκανε κάποιες αλλαγές. Αλλά ο Ned ήθελε τη μεγάλη ζωή. Παντρεύτηκε τον πρώτο του έρωτα, μια πόρνη ονόματι Mabel. Μαζί απέκτησαν δημοτικότητα, ξοδεύοντας πολλά χρήματα. Έφτιαξαν αρχοντικά και αγόρασαν ιδιωτικό νησί. Έφτιαξαν μέχρι και το μεγαλύτερο γιοτ της τότε εποχής. Είχε το δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, στα σπάργανα ακόμα τότε. Όταν πέθανε το 1936, ως εκ θαύματος κατάφερε να διατηρήσει μια αξιοπρεπή περιουσία και άφησε τα περισσότερα στην αδερφή του.

Τι έκανε η Sylvia με τα λεφτά; Άφησε όλη την περιουσία, σχεδόν 443 εκατομμύρια δολάρια (σημερινά) όταν πέθανε το 1951, σε φιλανθρωπίες!

 http://3otiko.blogspot.com

2 σχόλια:

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...