Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η παράξενη ιστορία ενός πίνακα ζωγραφικής


Η ιστορία
Το Φεβρουάριο του 2000 στον κατάλογο με τις αντίκες τέχνης του e-bay εμφανίστηκε ένας περίεργος πίνακας με τίτλο “Hands resist Him”. Είναι λοιπόν λογικό ένας πίνακας με τέτοιο τίτλο να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού.

Ο συγκεκριμένος πίνακας ζωγραφίστηκε από τον Bill Stoneham το 1972. Ο ίδιος ο ζωγράφος δε γνωρίζει πως ο πίνακας του κατέληξε να πωλείται στο e-bay. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι ο ιδιοκτήτης της γκαλερί στην οποία βρισκόταν ο πίνακας, καθώς και ένα κριτικός τέχνης, πέθαναν μυστηριωδώς ένα χρόνο αφού είδαν το έργο αυτό.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το μικρό αγόρι που βρίσκεται στον πίνακα είναι ο ίδιος στην παιδική του ηλικία, τα χέρια ανήκουν σε άλλες ψυχές, το παράθυρο αποτελεί ένα λεπτό διαχωριστικό ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο με την κούκλα που μοιάζει με κορίτσι να έχει το ρόλο του οδηγού.
Ο πίνακας αυτός θεωρείται στοιχειωμένος! Η πρώην ιδιοκτήτρια του διηγείται μια παράξενη ιστορία. Αναφέρει ότι αγόρασε τον πίνακα από έναν πλανόδιο ο οποίος τον είχε βρει πίσω από ένα εγκαταλελειμμένο ζυθοποιείο. Στη συνέχεια κρέμασε τον πίνακα στο δωμάτιο της κορούλας της μέχρι που άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Ένα πρωινό η τετράχρονη κόρη ήταν πολύ ανήσυχη και όταν η μητέρα της τη ρώτησε ποιος ήταν ο λόγος εκείνη είπε πως όλη τη νύχτα τα παιδιά του πίνακα τσακώνονταν και βγήκαν και έξω από τον πίνακα!
Ο πατέρας του κοριτσιού ανησύχησε και τοποθέτησε μια κάμερα στο χώρο για να φωτογραφήσει τυχόν περίεργες κινήσεις. Επί τρεις νύχτες η κάμερα φωτογράφιζε το χώρο. Όταν ο πατέρας αποφάσιζε να δει τις φωτογραφίες τρομοκρατήθηκε γιατί σε μια από αυτές το αγόρι έμοιαζε να βγαίνει έξω από τον πίνακα! Τότε λοιπόν η οικογένεια αποφάσισε να ξεφορτωθεί τον πίνακα και τον έβαλαν στο e-bay.
Δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν το το site και είδαν τον πίνακα και δέκα μέρες μετά πουλήθηκε για ένα εκατομμύριο δολάρια. Δε γνωρίζουμε τι έκανε ο ιδιοκτήτης με τον πίνακα, το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πρώην ιδιοκτήτες του θησαύρισαν. Είναι πράγματι ο πίνακας στοιχειωμένος; Δε μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Πάντως μαρτυρίες όσων είδα τον πίνακα ή ακόμα και φωτογραφίες του, μας αποκαλύπτουν ότι ένιωσαν περίεργα συναισθήματα, λιποθύμησαν ή είχαν περίεργους επισκέπτες τα βράδια και ακόμα και μικρά παιδιά ένιωσαν τρόμο ρίχνοντας μια μόνο ματιά στο έργο. (ypervatiko)

Ωραία και ενδιαφέρουσα ιστορία, οπότε αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω.

Η ιστορία υπάρχει και στο wikipedia με τίτλο "The Hands Resist Him". Εκεί αναφέρεται πως ο πρώτος ιδιοκτήτης του πίνακα -στην αρχή του θέματος όπως είναι στην ιστοσελίδα του ζωγράφου- ήταν ο ηθοποιός John Marley που είχε παίξει τον Jack Woltz στην ταινία "Νονός" (1972). Επίσης αναφέρει πως ο ηθοποιός πέθανε ένα χρόνο αφότου ήρθε στην κατοχή του ο εν λόγω πίνακας.

Στην ιστοσελίδα του ίδιου του ζωγράφου stonehamstudios.com, υπάρχει αναφορά για τον στοιχειωμένο πίνακα. Υπάρχει όμως και μια αναφορά όπου η Rowena Gilbert -η πρώτη που άνοιξε ιστοσελίδα για τα παραφυσικά φαιόμενα στην Αυστραλία- ανέφερε πως ο πίνακας δεν είναι στοιχειωμένος. "Τα παράξενα φώτα στις φωτογραφίες του πίνακα που φαίνονται στο Ebay.com. μπορεί να επιτεύχθηκαν με διάφορα κόλπα από την κάμερα ή απλά ρίχνοντας κόκκινο φως στον πίνακα. Όχι ο πίνακας δεν είναι στοιχειωμένος" και παρατίθενται φωτογραφίες από το Ebay.

Τελικά, τι μπορεί να συμβαίνει με τον πίνακα; Ήταν διαφημιστικό κόλπο για να αυξηθεί η τιμή του πίνακα -αν και ξεκίνησε από τα 199 δολάρια αρχική τιμή και πουλήθηκε για 1.025- ή όντως κάτι που δεν το χωράει το ανθρώπινο μυαλό κρύβεται από πίσω του;


http://3otiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...