Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Οι πρώτοι έποικοι στις ΗΠΑ κατέφυγαν στον κανιβαλισμό

Οι έποικοι της Τζεϊμστάουν, της πρώτης αγγλικής αποικίας στην Αμερική, που ιδρύθηκε στη Βιρτζίνια, είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν, αποκαλύπτει ανάλυση των οστών 14χρονου κοριτσιού...
ανακοίνωσαν ανθρωπολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον. Υποφέροντας από τον λιμό στη διάρκεια του χειμώνα του 1609-1610, όταν το 80% των εποίκων έχασε τη ζωή του, ορισμένοι προσπάθησαν και κατάφεραν να βγάλουν εγκεφαλική ουσία και ιστούς από το πρόσωπο νεκρής έφηβης για να τραφούν με αυτά, εξηγούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το κρανίο του κοριτσιού έφερε πολλά σημάδια χτυπημάτων, προφανώς για να το σπάσουν, αλλά και ίχνη από βαθιά κοψίματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, επισημαίνει ο ανθρωπολόγος που ανέλυσε τα οστά του κρανίου και της κνήμης. "Η απελπισία και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισαν οι έποικοι στο Οχυρό Τζέιμς τον χειμώνα της χρονιάς εκείνης αποκαλύφθηκαν από τον τρόπο που μεταχειρίστηκαν μετά θάνατον τη σορό του νέου κοριτσιού", υπογράμμισε ο ίδιος.

"Η πρόθεση τους ήταν σαφής: ήθελαν να διαμελίσουν το σώμα, να πάρουν τον εγκέφαλο και τους ιστούς του προσώπου για να τραφούν", εξήγησε ο Όουσλεϊ, προσθέτοντας πως δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο να το κάνουν. Αρχικά προσπάθησαν να σπάσουν το μετωπιαίο οστό, αλλά δεν τα κατάφεραν. Στη συνέχεια χτύπησαν το πίσω μέρος του κρανίου με ένα μικρό τσεκούρι, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπαραστήσουν λεπτομέρειες από την ζωή του κοριτσιού το οποίο ήρθε στην Αμερική από την Αγγλία, αναλύοντας έναν γομφίο και το στάδιο ανάπτυξης των οστών στο πηγούνι. Από τον σκελετό δεν έχει απομείνει παρά μόνο το 10%. Επίσης κατάφεραν να προσδιορίσουν πως όταν πέθανε ήταν περίπου 14 ετών, αλλά δεν προσδιόρισαν το αίτιο θανάτου.

Ομως χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνολογιών, οι ερευνητές αναδημιούργησαν μια πιθανή εικόνα του προσώπου της εφήβου. Το μοντέλο αυτό θα αποτελέσει τμήμα της έκθεσης για τους ιατροδικαστικούς φακέλους του Τσέζαπικ τον 17ο αιώνα. Τα οστά της έφηβης θα εκτεθούν στην Τζεϊμστάουν κοντά στο σημείο που ανακαλύφθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThisRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...