Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ του " ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ"


ί η σάρκα του λαού κι όχι για να ακουμπάνε οι τεμπέληδες
Εγώ, ο Χαμουραμπί ο δίκαιος, γνήσιο τέκνο του βασιλιά Ασσουρμπανιοπάλι και νικητής του κακού τύραννου Νασουχωσωδιόσορα κάνω γνωστό σε όλους τον κώδικα μου μ' αυτή τη στήλη που είναι στημένη στη μέση της αγοράς.

Ας μάθουν όλοι, σ' ολόκληρη τη Μεσοποταμία, τόσο στην Ασσυρία όσο και στη Βαβυλωνία, ότι οι νόμοι αυτοί είναι για να ευφρανθεί η σάρκα του λαού κι όχι για να ακουμπάνε οι τεμπέληδες:


- Αν δυο βοϊδάμαξες συναντηθούν σ' ένα σταυροδρόμι η δεξιά βοϊδάμαξα έχει προτεραιότητα.

- Αν μια βοϊδάμαξα διασταυρωθεί με ένα πολεμικό άρμα, πρώτο θα περάσει το όχημα που κουβαλάει τόξα, βέλη, ακόντια, σφεντόνες και δρεπανηφόρους τροχούς.

- Όταν ταξιδεύουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, οι αρματηλάτες θα καρφώνουν πεπόνια στα δρέπανα των τροχών.

-Αν ένας άντρας κόψει το αυτί της γυναίκας του, θα του κόψουν το αυτί του αγαπημένου του σκύλου.

- Αν ένας άντρας κόψει το αυτί της σκλάβας του, η πρώτη και η δεύτερη γυναίκα του θα της κόψουν την καλημέρα.

-Αν ένας άντρας διακορεύσει τη σκλάβα ενός άλλου, θα του πληρώσει μισό ασημένιο νόμισμα και ένα ζευγάρι καινούρια σεντόνια.

-Αν σ' ένα καυγά μια γυναίκα χτυπήσει τους όρχεις ενός άντρα, θα της χτυπήσουν και τους δικούς της όρχεις.

-Αν ένας άντρας χτυπήσει τους όρχεις ενός ευνούχου, οφείλει να ειδοποιήσει τον ευνούχο. 

-Αν ένας άντρας μαστιγώσει τη γυναίκα του, την ξεμαλλιάσει και της τσακίσει τη μύτη, η γυναίκα αυτή θα έχει μαστιγωθεί, ξεμαλλιαστεί και θα είναι με τσακισμένη μύτη. 

-Αν μια ιερή πόρνη αρνηθεί το ασημένιο νόμισμα ενός υγιούς πολίτη, θα υποχρεωθεί να πλαγιάσει με ένα βόδι στη μέση της πλατείας και τα, εις μικρογραφία ανάγλυφα που θα ιστορούν το γεγονός, θα πωλούνται σε ενήλικους άνδρες πάνω από τα δεκατέσσερα. 

- Αν ένας σκλάβος χτυπήσει το γιο του αφεντικού του, θα του κόψουν το χέρι. 

-Αν ένας γιος σκοτώσει τον σκλάβο του πατέρα του, θα του κόψουν το χαρτζηλίκι. 

-Αν ένας γιος πει στον πατέρα του «Δεν είσαι πατέρας μου», θα σταλεί αμέσως νηστικός στο δωμάτιο του και θα στραγγαλιστεί. 

-Αν ένας ελεύθερος πολίτης σκοτώσει τον φοροσυλλέκτη του βασιλιά, θα σταλεί αντ' αυτού, άοπλος, στην Παλαιστίνη. 

- Αν ένα πλίνθινο σπίτι γκρεμιστεί σκοτώνοντας τον ιδιοκτήτη, ο χτίστης θα υποχρεωθεί να ξαπλώσει κάτω από τις κεραμικές πλάκες που φέρουν γραμμένο τον κώδικα οικοδομήσεως. 

- Αν ένας χειρούργος τυφλώσει, σκοτώσει ή ακρωτηριάσει ένα σκλάβο με μπρούτζινο εργαλείο, θα υποστεί μείωση της αμοιβής του. 

-Αν ένας βασιλικός γιατρός συστήσει σε ένα βασιλιά αυστηρή δίαιτα και άσκηση, θα παλουκωθεί. 

- Αν ένας δάσκαλος σκοτώσει ένα μαθητή του επειδή ατακτούσε, οι γονείς πρέπει να στείλουν δικαιολογητικό. 

- Αν στη διάρκεια οικοδομήσεως ενός μεγάλου λιγκουράτ που να φτάνει ως τον ουρανό, οι εργάτες παρατήσουν ξαφνικά τα εργαλεία τους λέγοντας πως δεν μπορούν πια να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, θα συλλαμβάνονται πάραυτα οι συνήθεις Εβραίοι για ανάκριση. 

- Αν ένας άντρας συνουσιαστεί με πιθηκίνα, το παιδί θα πρέπει να παραδίδεται στο βρεφοκομείο ή να κάνει αίτηση για αιγυπτιακή υπηκοότητα. 

-Αν τα οπωροφόρα δέντρα ενός πολίτη καρπίζουν, αλλά τον καιρό της συγκομιδής οι καρποί συμβαίνει να βρίσκονται στον κήπο του γείτονα, ο οποίος εξηγεί το γεγονός αυτό με μία ιστορία περί δυνατού νυχτερινού ανέμου, οι καρποί που έριξε ο άνεμος ανήκουν στο γείτονα και τα αρχίδια του γείτονα ανήκουν σ' ένα ραφάκι πάνω από το τζάκι του πρώτου. 

-Αν ένας έμπορος ζυγίζει με λειψά ζύγια στην αγορά, το βάρος του θα υπολογιστεί από τους πελάτες του και θα υποχρεωθεί να καταναλώσει μπροστά στα μάτια τους βοδινή κοπριά ίσου βάρους. 

- Αν ένας άντρας σκοτώσει μέσα στο βασιλικό κυνηγετικό πάρκο ένα πιτσιλωτό λιοντάρι μήκους κάτω από δέκα αιχμές δόρατος, τότε έχει σκοτώσει μια ύαινα. 

- Αν ένας άντρας μπει παράνομα μέσα σ' ένα ζιγκουράτ και λερώσει τους τοίχους με πρόστυχα σφηνοειδή θα τιμωρηθεί να γράψει σε μία πέτρινη πλάκα «Δεν θα ξαναλερώσω ζιγκουράτ» χίλιες φορές, με τη μύτη του, και μετά θα θανατωθεί. 

-Αν κάποιος ακουστεί να διηγείται άσεμνα ανέκδοτα με θέμα τη θεά Ιστάρ, η γλώσσα του θα ξερριζωθεί και θα θανατωθεί. 

-Αν ανακαλύψω ποιος τραγουδάει λαϊκά τραγούδια κάτω απ' το παράθυρο μου, θα τον πετάξω στον ιερό ποταμό. 

- Αν ο κουνιάδος κάποιου ζει κάτω από τη στέγη του και δεν εργάζεται ούτε κάνει τίποτε, μετά από τέσσερα χρόνια μπορεί να θεωρηθεί ως έπιπλο και να πωληθεί. 

-Αν κάποιος βγάλει το μάτι του αλόγου ενός άλλου, ο πρώτος θα θεωρείται υπεύθυνος για τις μελλοντικές τροχαίες παραβάσεις. 

- Αν μια παραμάνα αντικαταστήσει το παιδί ενός ελεύθερου πολίτη με ένα νόθο και ο νόμιμος γιος γυρίσει κατά τύχην ύστερα από χρόνια σαν μέλος παριπλανώμενου ακροβατικού θιάσου και αναγνωριστεί από τον πατέρα του χάρη σε κάποιο διαχτυλίδι η σε ένα αλάνθαστο σημάδι, τα δικαιώματα από οποιοδήποτε ποίημα, τραγούδι ή ανάγλυφο ήθελαν προκύψει, ανήκουν στο βασιλιά. 

- Αν ένας γραφιάς κάνει κάποιο λάθος στη μεταγραφή του βασιλικού διατάγματος, θα... 
(συνέχεια δυσανάγνωστη)

i-diadromi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...