Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Πόσο ζυγίζει η ανθρωπότητα;



Το πόσο ζυγίζουν οι ενήλικες κάτοικοι ...


του πλανήτη υπολόγισαν για πρώτη φορά Βρετανοί ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Το συνολικό βάρος εκτιμήθηκε στα... 287 εκατ. τόνους, αλλά αφορά τα στατιστικά στοιχεία του 2005, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα το βάρος είναι μεγαλύτερο, αφού στο μεταξύ ο πληθυσμός της Γης έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας πια τα επτά δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ανθρωπότητα είναι κατά 17 εκατ. τόνους υπέρβαρη, δηλαδή όσο περίπου το βάρος 170 αεροπλανοφόρων.

Μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη ανθρώπινη βιομάζα σε σχέση με τον πληθυσμό της. Η χώρα με τους πιο «βαρείς» κατοίκους στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ και τη δεκάδα των «παχουλών» συμπληρώνουν το Κουβέιτ, η Κροατία, το Κατάρ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, το Μπαχρέιν, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Ως πιο «ελαφριά» χώρα εμφανίζεται το Μπαγκλαντές και στη δεκάδα με τους πιο λεπτούς κατοίκους περιλαμβάνονται ακόμα η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, το Νεπάλ και η Β. Κορέα

Η μέση σωματική μάζα διαμορφώνεται σε 62 κιλά, ενώ το ρεκόρ μέσου βάρους ανά κάτοικο έχει η Βόρεια Αμερική με 80,7 κιλά, προφανώς εξαιτίας των πολλών κατοίκων της με βάρος πάνω από το κανονικό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 8,9 δισεκατομμύρια. Αν αυτή η αύξηση του πληθυσμού συνδυαστεί με την αύξηση του βάρους του μέσου κατοίκου της Γης, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, η απειλή για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αυξάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...