Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Το αποτύπωμα της ανθρώπινης αναπνοής


Το αποτύπωμα της ανθρώπινης αναπνοής
Η “χημική υπογραφή” της  αναπνοής  είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο, αν και δεν είναι τόσο ... εμφανής  όσο το δακτυλικό αποτύπωμα. Είναι όμως υπαρκτή και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το  "αποτύπωμα αναπνοής "  θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει την ταυτότητά μας, να βοηθήσει στις διάγνωση  μιας  ασθένειας.Το αναπνευστικό αποτύπωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με την ίδια λογική που η ανάλυση ούρων και αίματος παρέχει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
Την ανακάλυψη έκαναν Ελβετοί ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι το χημικό “αποτύπωμα” της αναπνοής (πτητικοί και ημι-πτητικοί μεταβολίτες) μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποτελείται από υποπροϊόντα των διαφόρων χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στον οργανισμό του ανθρώπου.
 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οργανικής χημείας Ρενάτο Ζενόμπι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) και τουΠανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, ζήτησαν από μια ομάδα 11 εθελοντών να εκπνεύσουν σε ένα φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του. Η εξέταση έδειξε ότι μπορεί άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, να δημιουργήσει τη χημική "υπογραφή" της αναπνοής του συγκεκριμένου ατόμου.
Ορισμένα συστατικά, όπως ο ατμός του νερού ή το διοξείδιο του άνθρακα, ήταν τα ίδια σε όλους τους συμμετέχοντες, ωστόσο εκείνα που διέφεραν αποδείχθηκε ότι ήταν μοναδικά για το κάθε άτομο – και το σημαντικότερο παρέμεναν ίδια καθ’όλη τη διάρκεια των πειραμάτων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ακριβής τύπος βακτηρίων που ευθύνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή ακόμη και ο καρκίνος του στομάχου μπορούν να εντοπιστούν στην αναπνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...