Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ένας ουρανοξύστης… χωρίς ασανσέρ!

Στον επιβλητικό ουρανοξύστη InTempo της Ισπανίας, η ζωή τραβάει την ανηφόρα: το κτήριο δεν διαθέτει ανελκυστήρα από τη μέση και πάνω. Ο πύργος InTempo στο Μπένιντορμ, ο οποίος περιλαμβάνει αποκλειστικά διαμερίσματα και στους 47 ορόφους του, έχει πλέον αναδειχθεί σε «σύμβολο ανικανότητας», αναφέρει η εφημερίδα El Pais. Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε το 2007, πριν από την κρίση που ισοπέδωσε την οικονομία της Ισπανίας. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν μόνο 20 πατώματα, όμως οι κατασκευαστές όμως ήταν αισιόδοξοι και αποφάσισαν να φτάσουν τους 47 ορόφους, οπότε το κτήριο θα έφτανε τα 200 σχεδόν μέτρα και θα ήταν το ψηλότερο του Μπένιντορμ.Τα προβλήματα δεν άργησαν όμως να εμφανιστούν. Μέχρι η οικοδομή να φτάσει τον 23ο όροφο δεν είχε ακόμα κατασκευαστεί ανελκυστήρας για τους εργάτες, οι οποίοι έπρεπε έτσι να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια. Ο ανελκυστήρας τελικά κατασκευάστηκε και λειτούργησε μέχρι τον Ιούλιο του 2011, οπότε τα συρματόσχοινά του έσπασαν και ο θάλαμος έπεσε στο κενό με 13 εργάτες, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν όμως να φτάσουν στο σημείο επειδή οι κατασκευαστές είχαν επιλέξει για λόγους κόστους να μην δημιουργήσουν είσοδο για οχήματα στο εργοτάξιο.

Η έλλειψη προνοητικότητας έγινε ακόμα πιο σαφής όταν η κατασκευή είχε φτάσει στον 46ο όροφο και η κάτοψη του τελευταίου ορόφου δεν ήταν ακόμα έτοιμη. Η μεγάλη όμως «έκπληξη» ήρθε πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν ανακαλύφθηκε ότι οι αρχιτέκτονες δεν είχαν προβλέψει χώρο για το φρεάτιο του ανελκυστήρα πάνω από τον 20ό όροφο. Οι αρχιτέκτονες παραιτήθηκαν τον Μάιο του 2012 και έκτοτε αρνούνται να σχολιάσουν το θέμα, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Παραμένει ασαφές πώς θα λυθεί το πρόβλημα μέχρι την παράδοση του κτηρίου, η οποία έχει αναβληθεί για το Δεκέμβριο του 2013. Η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί κατά 94% και το 35% των πολυτελών διαμερισμάτων έχει πουληθεί σε επενδυτές. Παρά τις μνημειώδεις γκάφες, οι κατασκευαστές δεν έχουν μειώσει τις τιμές: ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου στους χαμηλότερους ορόφους τιμάται 358.000 ευρώ. Η τιμή περιλαμβάνει πάντως ενσωματωμένο γυμναστήριο για γραμμωμένα πόδια -τουλάχιστον από τον 20ό όροφο και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThisRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...