Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Οι παλαιότερες εταιρείες στον κόσμο

Το παλαιότερο επάγγελμα στον κόσμο είναι λίγο πολύ γνωστό. Τι γίνεται όμως με τις παλαιότερες εταιρείες στον κόσμο; Εδώ και δεκαετίες προσφέρουν φαγητό, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μπύρες και τσάι, κατασκευάζουν όπλα, πληροφορούν και άλλα πολλά, ενώ έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη που χάνεται στα βάθη των χρόνων.
Kongo Gumi, 578, Ιαπωνία: Λειτούργησε μέχρι το 2006, όταν έκλεισε ύστερα από 1.400 χρόνια και μένοντας στην οικογένεια για 40 γενιές. Η Kongo Gumi με έδρα την Οσάκα ειδικευόταν στις κατασκευές και κυρίως στο χτίσιμο βουδιστικών ναών. Δυστυχώς, τέθηκε υπό εκκαθάριση πριν από επτά χρόνια και τα περιουσιακά της στοιχεία αγοράστηκαν από την Takamatsu Corporation. Το όνομά της επιβιώνει ως θυγατρική της νέας αυτής κατασκευαστικής εταιρείας.
Stiftskeller St. Peter, 803, Αυστρία: Το πιο παλιό εστιατόριο στην Ευρώπη είναι και το παλαιότερο στον κόσμο που λειτουργεί ακόμη. Βρίσκεται μέσα σε ένα μοναστήρι στο Salzberg και ακόμη εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλη και καλή πελατεία.
Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella, 1221, Ιταλία: Ιδρύθηκε από δομινικανούς μοναχούς στη Φλωρεντία και είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακεία στον κόσμο. Μάλιστα, η εταιρεία δημιούργησε την πρώτη κολώνια. Οι μοναχοί χρησιμοποιούν φαρμακευτικά βότανα από τον κήπο τους, προκειμένου να φτιάξουν φάρμακα και τονωτικά. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει καταστήματα στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.
Fiskars, 1649, Φινλανδία: Η πρώτη μάρκα ψαλιδιών στον κόσμο και η παλαιότερη εταιρεία στη χώρα. Ενώ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της φτιάχνοντας καμίνια, καλώδια και γεωργικά εργαλεία, το 1967 άρχισε να κατασκευάζει τα διάσημα ψαλίδια με την πορτοκαλί λαβή που μπήκαν σε κάθε νοικοκυριό. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν πουληθεί πανω από 1 δισεκατομμύριο τέτοια ψαλίδια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Quebec Chronicle-Telegraph, 1764, Καναδάς: Η πρώτη εφημερίδα της βόρειας Αμερικής που άρχισε να εκδίδεται στις δύο επίσημες γλώσσες του Καναδά, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Σήμερα, εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση και μόνο στα αγγλικά.
Hashi, 718, Ιαπωνία: Το παραδοσιακό αυτό πανδοχείο λειτουργεί μέχρι σήμερα και βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας εδώ και 46 γενιές.
Chateau de Goulaine, 1000, Γαλλία: Το κάστρο που ανήκει στην οικογένεια Goulaine φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή από πεταλούδες και ένα μουσείο. Κατά καιρούς, στους χώρους του πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και δεξιώσεις, ενώ οι αμπελώνες του παράγουν μια πολύ καλή ποικιλία κρασιού.
Sotheby’s, 1744, Βρετανία: Η ιστορία του οίκου δημοπρασιών τοποθετείται περίπου στα 1744, όταν ο άγγλος βιβλιοπώλης Samuel Baker έκανε την πρώτη δημοπρασία με 457 βιβλία του Sir John Stanley. Η Sotheby’s Holdings Inc. είναι η μητρική εταιρεία της Sotheby’s και ένας από τους πιο διάσημους και καλούς οίκους δημοπρασιών στον κόσμο.
Twinings Tea, 1706, Βρετανία: Ο ιδρυτής της Thomas Twining έκανε μία από τις πρώτες εταιρείεςεμπορίας τσαγιού, εισάγοντας το διαδεδομένο αυτό ρόφημα στην αγγλική κουλτούρα. Ο Twining στη συνέχεια άνοιξε το Tom’s Coffee House στο Λονδίνο, όπου πωλούσε και τσάι, γεγονός που τον έκανε ανταγωνιστικό και τον βοήθησε να γίνει γνωστός.
Lloyd’s of London, 1688, Βρετανία: Γνωστή απλώς και ως Lloyd’s, η ασφαλιστική εταιρεία ξεκίνησε το 1688 από τον Edward Lloyd στο Λονδίνο μέσα σε ένα καφενείο (Lloyd’s Coffeee House) και γρήγορα έγινε δημοφιλές σε ναυτικούς και ιδιοκτήτες πλοίων, καθώς ο Lloyd τους παρείχε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλισης.
Sveriges Riksbank, 1668, Σουηδία: Κοινώς γνωστή ως η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, η Sveriges Riksbank που αρχικά ονομαζόταν Stockholms Banco, ιδρύθηκε το 1665 από τον Johan Palmstruch. Ωστόσο, σύντομα η τράπεζα κατέρρευσε. Στις 17 Σεπτέμβρη του 1668, η τράπεζα τέθηκε πάλι σε λειτουργία, ενώ το 1866 άλλαξε το όνομά της σε Sveriges Riksbank.
London Gazette, 1665, Βρετανία: Πρόκειται για την παλαιότερη αγγλικά εφημερίδα και την παλαιότερη που συνεχίζει να εκδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την πρώτη της έκδοση να τοποθετείται στις 7 Νοεμβρίου του 1665.
Haig, 1627, Σκωτία: Δικαίως διεκδικεί τον τίτλο του παλαιότερου αποστακτηρίου σκωτσέζικου ουίσκι, το οποίο λειτουργεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια και παράγει ένα από τα γευστικότερα και διάσημα ουίσκι παγκοσμίως.
Grolsch, 1615, Ολλανδία: Ιδρύθηκε από τον Willem Neerfelt το 1615 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στη χώρα. Αν και οι πωλήσεις της ετησίως δεν είναι πολύ υψηλές, έχει καταφέρει να χτίσει ένα δυνατό όνομα στην αγορά μπύρας.
Beretta, 1526, Ιταλία: Το 1526 ο Mastro Bartolomeo Beretta από το Gardone πήρε 296 δουκάτα αμοιβή για 185 κάννες αρκεβούζιων, τις οποίες πούλησε στο Οπλοστάσιο της Βενετίας. Όντας ήδη στην παραγωγή από τις αρχές του 1500, τα προϊόντα BERETTA είχαν επιλεγεί από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, λόγω της ασύγκριτης υπεροχής τους. Το 75% των όπλων της εξάγεται σε εκατό χώρες και καθημερινά πωλούνται περίπου 1.500 όπλα της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...