Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Γιατί οι Ιάπωνες δεν παχαίνουν;

Έχετε δει Ιάπωνα που να είναι παχύς; Ή έστω υπέρβαρος; Αν εξαιρέσουμε τους αθλητές του Σούμο, τότε παχύ Ιάπωνα, συναντάμε από σπάνια, μέχρι και πολύ σπάνια.
Ίσως τα τελευταία χρόνια με την συστηματική υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής και διατροφής (πχ fast food)στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, να βλέπουμε αρκετά παιδιά παχύσαρκα, αλλά σε γενικές γραμμές παχύς και Ιάπωνας είναι δυο έννοιες που δεν ταυτίζονται στο μυαλό μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο κεφάλαιο “παχυσαρκία”, έχει κατατάξει την Ιαπωνία στην τελευταία θέση του κόσμου. Σε αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή οι κάτοικοι της δεν είναι παχύσαρκοι, οφείλεται και το ότι οι Γιαπωνέζοι παρουσιάζουν αναλογικά τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στη γη. Είναι θέμα διατροφής, αλλά κυρίως είναι και θέμα φιλοσοφίας.
Εντάξει δεν είναι το ίδιο να τρως το ζουμερό και λαχταριστό παϊδάκι, ή ένα μπιφτέκι στα κάρβουνα, με το να τρως άνοστο ρύζι, ωμό ψάρι και φύκια, αλλά όπως και να το κάνουμε οι Ιάπωνες στο θέμα της παχυσαρκίας παραμένουν σταθεροί. Και αυτό γιατί ακολουθούν από παλαιά, από την εποχή που το νησί ήταν υπό το καθεστώς φεουδαρχίας, τη φιλοσοφία διατροφής με το όνομα hara hachi bu. Που σε μια ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “κορόιδεψε το μυαλό σου”.
Η φτώχεια της εποχής και οι κακουχίες στη φεουδαρχική μεσαιωνική Ιαπωνία, έκαναν τον λαό που δεν είχε να φάει παρά μόνο ρύζι και ψάρι, να λατρεύει αυτό που τρώει, αλλά και να προσπαθεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο του στο ότι χόρτασε. Χρόνια αργότερα οι επιστήμονες διαπίστωσαν πράγματι ότι ο εγκέφαλος όταν τρώμε χρειάζεται κάποια ώρα για να νιώσει το αίσθημα ότι χορτάσαμε. Αν λοιπόν με κάποιον τρόπο τον ξεγελάσουμε τότε νιώθουμε χορτάτοι.
Οι Ιάπωνες συνηθίζουν όταν τρώνε να μην… σκάνε. Φροντίζουν πάντα να ξεγελούν με μικρές αργές μπουκίτσες το μυαλό τους. Επιστήμονες του Τόκιο διαπίστωσαν ότι ο μέσος Ιάπωνας όταν τρώει “γεμίζει” το 70% του στομαχιού του. Τρώνε αργά και έτσι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι τρώνε άρα δίνει εντολή στο σώμα ότι έχει χορτάσει.
Η μέθοδος του “ξεγέλασε το μυαλό σου” έχει 2 βασικούς πυλώνες. Πρώτον “όταν τρώτε να μασάτε την κάθε μπουκιά τουλάχιστον 20 (!) φορές πριν την καταπιείτε. Και δεύτερον όταν τρώτε να το κάνετε αργά και με ηρεμία. Αυτό διευκολύνει το μυαλό σας να καταλάβει πότε το στομάχι έχει αρχίσει να γεμίζει.
Οι Ιάπωνες φαίνεται ότι τηρούν ευλαβικά τις 2 αρχές αυτές και για το λόγο αυτό δεν παρουσιάζουν παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...