Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το Savoir Vivre ανά τον κόσμο

Στο Αφγανιστάν οι καλεσμένοι είναι εκείνοι που ξεκινούν το γεύμα, εκείνοι που πρέπει να φάνε το περισσότερο και εκείνοι που πρέπει να...
κάθονται πιο μακριά από την πόρτα. Προσπαθήστε να μην σας πέσει φαγητό, αλλά εάν σας συμβεί τυχαία να σας πέσει για παράδειγμα, ένα κομμάτι ψωμί, σηκώστε το, φιλήστε το και σηκώστε το στο μέτωπό σας πριν το αφήσετε πάλι κάτω. Είναι ένα σημάδι σεβασμού προς το φαγητό.

Εάν κάθεστε σ' ένα γεύμα Καναδών Inuit, οι οικοδεσπότες σας θα ενθουσιαστούν εάν ρευτείτε μετά το δείπνο. Γι' αυτούς είναι ένα σύντομο «ευχαριστώ». Ορισμένες οικογένεις Inuit συνηθίζουν να τρώνε ακόμα μέσα από την ίδια κατσαρόλα. Οι άντρες δοκιμάζουν πρώτοι, και μετά οι γυναίκες και τα παιδιά.Ορισμένες φορές η οικογένεια δεν χρησιμοποιεί κουτάλια και απλώς παίρνει κομμάτια από κρέας με τα δάχτυλα. Ως καλεσμένος, περιμένουν να κάνεις το ίδιο.

Εάν είστε καλεσμένος σ' ένα Αιγυπτιακό σπίτι για δείπνο, βγάλτε τα παπούτσια σας πριν μπείτε και επαινέστε τον οικοδεσπότη. Να τρώτε μόνο με το δεξί σας χέρι και να σερβίρεστε και δεύτερη φορά. Είναι κάτι σαν προσβολή να προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας και να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας όταν έχετε τελειώσει. Διαφορετικά θα συνεχίσουν εκείνοι να σας το γεμίζουν!

Η Αιθιοπική παράδοση του «gursha» θέλει τους ανθρώπους να ταίζει ο ένας τον άλλον. Μπορεί να αποδειχθεί κάτι ακατάστατο εάν υπάρχει σάλτσα στο φαγητό, επειδή πρέπει να το παίρνετε με τα χέρια σας και να ταίζετε το άτομο δίπλα σας και μετά όλους τους άλλους καλεσμένους γύρω από το τραπέζι, κάτι που σημαίνει πως καταλήγετε στο τέλος με τα χέρια ή τα δάχτυλα όλων στο στόμα σας.

Πολλοί Γάλλοι σεφ θα παρεξηγηθούν εάν προσθέσετε καρυκεύματα σ' ένα πιάτο πριν το δοκιμάσετε. Και για όνομα του Θεού, κλείστε το κινητό σας πριν ξεκινήστε να τρώτε. Δεν είναι σωστό να διακόπτετε το γεύμα σας.

Tα Side plates χρησιμοποιουνται σπάνια για το ψωμί, γι' αυτό βάλτε το δικό σας στο τραπεζομάντιλο. Αδειάστε εντελώς το ποτήρι του κρασιού σας εάν θέλετε να σας το γεμίσουν ξανά. Ήπιατε αρκετά; Τότε αφήστε μία μικρή ποσότητα στο ποτήρι σας.

Στην Ιαπωνία είναι γενικά αρκετά εκλεπτυσμένοι, μέχρι που να έρθει η ώρα των noodle soups. To να ρουφάτε τη σούπα σας είναι το βασικό χαρακτηριστικό του «παιχνιδιού» εδώ, και ως καλεσμένος πρέπει να συμμετέχετε, αφού έτσι δείχνετε την ικανοποίησή σας προς την φιλοξενία του οικοδεσπότη. Όταν τρώτε ρύζι ή σούπα, να θυμάστε να σηκώνετε το μπολ από το τραπέζι και προς το μέρος σας.

Στους Λιβανέζους οικοδεσπότες αρέσει να επιδεικνύουν την γενναιοδωρία τους και γι' αυτό μπορεί να ζητηθεί από τους καλεσμένους να σερβιριστούν δεύτερη ή και τρίτη φορά.Συμβουλή: φάτε λιγότερο στο πρώτο σερβίρισμα, έτσι θα μπορέσετε να συνεχίσετε. Όλα έχουν να κάνουν με το γεγονός πως πρέπει να δείχνετε στον οικοδεσπότη σας πως απολαμβάνετε το φαγητό. Μαζέψτε το φαγητό με το ψωμί εάν μιλάμε για κλασική, παραδοσιακή κουζίνα της Μέσης Ανατολής

Κατά την διάρκεια ενός γεύματος Μογγόλων, το «deej» -η πρώτη μπουκιά- πάει στην «κεφαλή» της οικογένειας. Το φαγητό το λαμβάνεις με το δεξί χέρι και πρέπει να καλύπτεις το μπολ με το χέρι σου, δείγμα ότι έχεις χορτάσει. Εάν σερβίρουν βότκα, είναι έθιμο να βουτήξεις το δάχτυλο που φοράς τη βερά σου μέσα και να τινάξεις ορισμένες σταγόνες στον αέρα και ορισμένες στο πάτωμα. Ακόμα κι αν δεν πιεις, μπορείς να το κάνεις αυτό, και μετά να αγγίξεις το μέτωπό σου με το βρεγμένο δάχτυλο και να βάλεις το ποτήρι ξανά στο τραπέζι.

Εάν θέλετε να είστε ένας καλός φιλοξενούμενος στις Φιλιππίνες, να είστε να προετοιμασμένος να περιμένετε. Είναι ευγενικό να περιμένετε να σας ρωτήσουν πριν καθίσετε για το δείπνο, μετά να περιμένετε να σας πουν που να καθίσετε και να περιμένετε ξανά να σας πουν πότε θα ξεκινήσετε να τρώτε.

Εάν για κάποια δευτερόλεπτα αισθανθείτε πεινασμένος, τότε καλά το μαντέψατε: οι καλοί τρόποι λένε πως πρέπει να περιμένετε μέχρι ο σερβιτόρος σας, σας προσφέρει κι άλλο φαγητό.

Οι Ρώσοι είναι γνωστοί για την φιλοξενία τους και θεωρείται ευγενικό να δέχεστε βότκα όταν σας την προσφέρουν, αλλά να θυμάστε να κοιτάτε πάντα τον άλλον στα μάτια ενώ κάνετε μία πρόποση. Εάν το γεύμα περιλαμβάνει σάλτσα, χρησιμοποιήστε το ψωμί για να την μαζέψετε. Θεωρείται κακή τύχη και σπατάλη να μην τρως όλο το ψωμί που είναι στο πιάτο σου.

Εάν είστε καλεσμένος σ' ένα Νοτιοκορεάτικο σπίτι για γεύμα, μην βιαστείτε. Μπορείτε να φτάσετε 30 επτά καθυστερημένος χωρίς να θεωρηθεί πως προσβάλετε κανέναν. Βγάλτε όμως τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι. Στο τραπέζι, οι μεγαλύτεροι σερβίρονται πρώτοι και δίνουν το σύνθημα πως μπορούν όλοι να ξεκινήσουν να τρώνε. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για το ρύζι και τις σούπες ή το βραστό, και ξυλάκια για οτιδήποτε άλλο. Ποτέ να μην δείχνετε με τα ξυλάκια ή να τρυπάτε το φαγητό σας με αυτά. Είναι ευγενικό να τελειώνετε τα πάντα στο πιάτο σας.

Στην Ταϊλάνδη, συχνά κάθεσαι στο πάτωμα για να φας, αλλά είναι πολύ αγενός να δείχνεις τις πατούσες των ποδιών σου σε κάποιον. Προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφάλι σας πιο χαμηλά από οποιαδήποτε εικόνα του Βούδα και του βασιλιά. Εάν έχετε φέρει ένα δώρο, η τιμή πρέπει να φαίνεται. Οι οικοδεσπότες σας είναι πιθανόν πως θα ανταποδώσουν και θα είναι κάτι δυσάρεστο εάν το δώρο τους αξίζει λιγότερο από το δικό τους.

Εάν τύχει να ταξιδεύετε στην επαρχία της Ζάμπια, μπορεί να σας σερβίρουν ένα αποξηραμένο ποντίκι ως ορεκτικό. Οι τολμηροί ξεκινούν με το κεφάλι, μετά το σώμα, αλλά δεν τρώνε την ουρά. (Αυτή χρησιμοποιείται σαν οδοντογλυφίδα).
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...