Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Γιατί... οι στρατιώτες δεν κάνουν ποτέ βήμα σε γέφυρες;

Θυμάστε γιατί... οι στρατιώτες δεν κάνουν ποτέ βήμα σε γέφυρες;
Όσοι εξ ημών ήταν καλοί στη Φυσική ίσως θυμούνται την απάντηση. Ήταν κάπου εκεί στο Γυμνάσιο που μάθαμε γιατί οι στρατιώτες δεν πρέπει να κάνουν ποτέ παρέλαση όταν διασχίζουν μια γέφυρα.
Ήταν τον Απρίλιο του 1831 όταν μια μεραρχία του αγγλικού στρατού περνούσε τη γέφυρα Broughton Suspension. Σε τέλειο συγχρονισμό οι στρατιώτες κρατούσαν το βήμα της παρέλασης. Η γέφυρα έσπασε και πολλοί άνδρες κατέληξαν στο νερό. Έκτοτε ο αγγλικός στρατός έχει δώσει ρητή διαταγή οσάκις ένα άγημα περνά γέφυρα να μην κάνει βήμα.
Το φαινόμενο είναι γνωστό ως “συντονισμός”. Όλες οι κατασκευές είτε είναι γέφυρες είτε κτίρια, όσο συμπαγείς και αν είναι έχουν ένα φυσικό περιθώριο ταλάντωσης, μια συχνότητα δόνησης. Αν μια δύναμη επιφέρει στο αντικείμενο συχνότητα ίση με αυτή της φυσικής του συχνότητας, τότε έχουμε συντονισμό.
Όταν μια ολόκληρη ομάδα στρατιωτών κάνει βήμα και προκύψει συντονισμός σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, τότε η γέφυρα καταρρέει.
Τον Ιούνιο του 2000 εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο η Millennium Bridge, πλήθος κόσμου ανέβηκε με ενθουσιώδες βήμα στη νέα γέφυρα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό Nature, η γέφυρα παρ' ολίγον να καταρρεύσει. Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τη γέφυρα μέχρι οι μηχανικοί να εγκαταστήσουν έναν ειδικό μηχανισμό για την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλούνται από τα βήματα των περαστικών για να συνεχίσει να στέκει η γέφυρα στη θέση της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...