Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Θερμαινόμενοι ποδηλατόδρομοι στην Ολλανδία


Έναν έξυπνο τρόπο για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο τους κρύους χειμερινούς μήνες, μειώνοντας παράλληλα τους τραυματισμούς στους ποδηλατοδρόμους, σκέφτηκαν Ολλανδοί ερευνητές. 





Η λύση βρίσκεται στους θερμαινόμενους
ποδηλατοδρόμους. 
«Η ιδέα είναι να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα κάτω από τους ποδηλατοδρόμους για να εμποδίσουμε τον σχηματισμό πάγου τον χειμώνα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο μηχανικός Marcel Boerefijn από τη συμβουλευτική εταιρεία Tauw. 

Ήδη πολλοί δήμοι στην Ολλανδία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύστημα, που χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια η οποία αντλείται από βάθος 30 με 50 μέτρα κάτω από το έδαφος. Αν και το κόστος υπολογίζεται στα 20.000 με 40.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο ποδηλατοδρόμου, οι Ολλανδοί επιστήμονες προτιμούν να σκέφτονται τα πλεονεκτήματα. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία διαθέτει ποδηλατοδρόμους 35.000 χιλιομέτρων. 

«Η εξοικονόμηση θα είναι μεγάλη: λιγότερο αλάτι για να λιώσουμε τον πάγο, λιγότερα ιατρικά έξοδα λόγω της μείωσης των ατυχημάτων και λιγότερα έξοδα για τη χρήση αυτοκινήτου αφού όλο και περισσότεροι θα προτιμούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους»

 δήλωσε ο κ. Boerefijn προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο στους ποδηλατοδρόμους καταγράφονται περίπου 7.000 ατυχήματα. Η Ολλανδία έχει πληθυσμό 16,5 εκατομμύρια ανθρώπους, στους οποίους αντιστοιχούν 18 εκατομμύρια ποδήλατα.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...