Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ο Κίτρινος Ποταμός δείχνει τα δόντια του


Μπορεί να μοιάζουν σκηνές από ταινία καταστροφής αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινές! Όλα έγιναν στην Κίνα και είναι μέρος της επιχείρησης μεταφοράς 30 εκατομμυρίων τόνων λάσπης του Κίτρινου ποταμού, στην επαρχία Χενάν.

Η ορμή του νερού πάντως δεν πτόησε κατοίκους της περιοχής οι οποίοι πήγαν σε απόσταση αναπνοής για να δουν το συγκλονιστικό θέαμα. H λάσπη ξεχύθηκε από τρεις διαφορετικές τρύπες που ανοίχτηκαν στο φράγμα. Η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να κατέβει κι άλλο η στάθμη του Κίτρινου ποταμού.

Το φράγμα έχει ύψος 154 μέτρα και πλάτος σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο. Όταν κατασκευάστηκε το 2.000 μετά από 6 χρόνια κόστισε 3,5 δισ δολάρια. Ο Κίτρινος Ποταμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Κίνας, μετά τον Γιανγκτσέ, και ο 7ος στον κόσμο



Ονομάστηκε "Κίτρινος Ποταμός" λόγω του κίτρινου χρώματος που έχει το νερό κοντά στο δέλτα του ποταμού. Το χρώμα έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται στην κίτρινη ασβεστώδη λάσπη που βρίσκεται διαλυμένη στο νερό. Το κινέζικο γνωμικό "όταν ο Κίτρινος Ποταμός καθαρίσει" χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός το οποίο μάλλον δε θα συμβεί ποτέ, ανάλογο του ελληνικού "του Αγίου Ποτέ".

Υπολογίζεται ότι το μήκος του φτάνει τα 5.464 χιλιόμετρα. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στα Όρη Μπαγιάν Χαρ στη δυτική κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ. Οι εκβολές του βρίσκονται στη Θάλασσα Μποχάϊ, μία επιμέρους εσωτερική θάλασσα στο βόρειο τμήμα της Κίτρινης Θάλασσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...