Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Νόμιμο πλέον το παντελόνι για τις Παριζιάνες

Η απαγόρευση δεν εφαρμοζόταν στην πράξη, ωστόσο η ακύρωσή της αποτελούσε χρόνιο αίτημα γαλλικών φεμινιστικών οργανώσεων.  

«Η διάταξη αυτή ήταν ασύμβατη με τις αρχές της ισότητας ανδρών και γυναικών, οι οποίες περιγράφονται στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Γαλλίας. Από αυτή την ασυμβατότητα απορρέει η ανεπιφύλακτη ακύρωση της διάταξης», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέ.

Ο δημοτικός νόμος του 1799 προέβλεπε ότι οι γυναίκες έπρεπε να πάρουν ειδική άδεια από την αστυνομία για να «ντυθούν αντρικά», αλλιώς κινδύνευαν να συλληφθούν. Η ισχύς του νόμου είχε επικεντρωθεί στο Παρίσι, καθώς κατά τη Γαλλική Επανάσταση παντελόνια φορούσαν οι επαναστάτες και επαναστάτριες -σε αντίθεση με τις αριστοκρατικές βράκες- του κινήματος των «αβράκωτων» (sans-culottes), όπως ονομάστηκε. 

Ο νόμος τροποποιήθηκε το 1892 και το 1909 και έδινε το δικαίωμα να φορούν παντελόνι όσες γυναίκες είχαν ποδήλατο ή κρατούσαν τα γκέμια αλόγου. Ωστόσο, επισήμως παρέμενε σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...